Sunt divortata de primul sot din 2009,impreuna avem un copil in varsta de 8 ani acum.Copilul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare,fostul sot platea pensia alimentara lunar dar nu si-a cerut dreptul la vizita(eu ii las copilul doua weekenduri pe luna la intelegerea verbala intre noi doi dupa ce sa incheiat divortul).
Fostul sot si-a schimbat locul de munca (era sofer pe microbuz transport persoane - unde lucra inainte i se facea facea oprire pe salar 25 % din venitul net lunar si firma imi vira direct in cont pensia alimtara,mentionez ca nu am avut probleme niciodata cat timp a lucrat la acea firma.El mi-a spus ca tribunalul trimisese la firma un act sa i se faca oprire pe salar si sa imi vireze bani prin posta sau in cont).
Firma la care sa angajat acum (am inteles ca tot sofer dar pe tir si la angajat cu 804 ron asa are scris pe contract ca mi-a arata asa in ,,trecere,, suma si ca i se vireaza in cont in data de 15 a luni).Eu stiu ca nu va lua doar atat si vreau sa stiu daca se poate dovedi in vreun fel ca castiga mai mult (sunt platiti si la km parcusi pe cursa si mai ales pe international).
Daca el cere firmei sa i se faca oprire pe salar si sa imi vireze firma in cont se poate,s-au trebuie iarasi un act de la tribunal.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc.
Exista posibilitatea ca la noua firma unde s-a angajat sa duca sentinta pronuntata si sa i se opreasca din salariu suma de bani stabilita prin acea sentinta.
Dar, daca dvs. sustineti ca suma de bani ce i se va opri este cu mult mai mica decat veniturile reale ale acestuia la acest moment, puteti deschide o actiune de majorare a pensiei de intretinere.
Pensia nu poate fi majorata, 25 % fiind plafonul maxim pt pensie de intretinere in cazul unui minor, problema e venitul la care se aplica.
Puteti apela la executor sa fiti sigura ca i se infiinteaza poprire pe venitul net, asa cum scrie in hotarare.
Asupra pensiei de intretinere s-a dispus infiintarea popririi.
Asadar, tertul poprit ( societatea unde a fost angajat debitorul obligatiei legale de intretinere) trebuie sa faca demersuri , asa incat noua societatea angajatoare sa retina veniturile salariale.
Astfel , societatea care a procedat la angajarea unui debitor al obligatiei legale de intretinere va fi obligata sa retina din veniturile salariale sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere, avand in vedere dispozitiile din sentinta judecatoreasca .
Informatiile vor fi furnizate de catre societatea care a avut calitate de tert poprit, existand o obligatie ce ii incumba acesteia.
Poprirea
Art. 785
Continuarea popririi
(1) Poprirea rămâne în fiinţă şi atunci când debitorul îşi schimbă locul de muncă sau este pensionat. În aceste cazuri, terţul poprit va trimite actele prin care s-a înfiinţat poprirea unităţii la care se află noul loc de muncă al debitorului sau organului de asigurări sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine terţ poprit.
(2) Dacă debitorul părăseşte unitatea fără ca aceasta să cunoască noul loc de muncă, ea îl va încunoştinţa pe creditor despre această împrejurare. După aflarea noului loc de muncă al debitorului, creditorul îl va aduce la cunoştinţa unităţii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).
Sumele vor fi retinute din salariu. Restul banilor pe care ii va primi vor fi diurna (variabila pentru cursele interne / externe), iar conf dispozitiilor legale, diurna nu poate fi urmarita pentru niciun fel de datorii. Mai bine renuntati la executor si mergeti pe calea buneii intelegeri. Profitati de deplasarile pe care acesta le va face si dati-i lista cu cele necesare copilului, rugati-l sa i le aduca. E in avantajul copilului
Poprire salariu
flawrin28
Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)