avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot face Instanta sa solicite veniturile fostului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot face Instanta sa solicite veniturile fostului sot de la UM ?

Sunt mamica a 2 minori si fosta sotie a unui militar. In urma divortului finalizat pe 17 Dec 2008, Instanta a apreciat cuantumul de 33 % din veniturile acestuia pentru Pensia Alimentara a minorilor.
In acel moment m-am bucurat ca s-a aplicat direct procent si nu o suma fixa, dar apoi gustul amaraciunii a fost calcululul acesteia. Functiunonarii UM 01640 Buzau, aleg numai ceea ce este pe placul salariatilor, pentru calculul acestui procent .... si dintr-un venit net de 2.500 lei / luna, copiilor le revin monstruoasa suma 420 lei.

Din aceasta suma copii mei traiesc din luna Septembrie 2008, adica de un an si jumatate. In fapt locuim separat din luna Mai 2008, iar fostul sot nu a praticipat la cresterea copiilor decat cu 100-200 lei / luna pana in luna Noiembrie, iar pana in Martie 2009 nu ne-a dat nici un ban chiar daca intre timp se terminase procesul de Divort si era obligat prin Hotarare Judecatoreasca sa o faca. Culmea a fost ca nici Unitatea Militara in urma primirii Hotararii nu au efectuat poprirea pe salariu pe motiv ca nu au fost instiintati .... In orice caz Pensia am obtinut-o intr-un tarziu prin interventia mea la Tribunal si sesizarea mea catre Unitatea Militara acestia dovedind o nepasare crasta si pe timpul procesului de divort de altfel. In urma celor 2 solicitari ale Instantei nu s-a prezentat nici o adeverinta de salariu a acestuia de catre Unitatea Militara si de aici si "beneficiul" meu de stabilire a Pensiei in procent pentru ca in lipsa Adeverintei nu s-a putut calcula o suma fixa. Dezavantajati pentru neplata celor 5 luni au fost tot minorii, pe motiv ca angajatului nu trebuie sa i se puna Poprire pe Salariu mai mult de 1/2 din salariu ... iar contravaloarea acestor 5 luni a fost efectuata intr-un interval de 1 an in mici rate lunare...

Am fost in audienta la Comandantul Unitiatii si mi s-a specificat clar ca nu mi se poate emite o Adeverinta a veniturilor fostului sot, chiar daca sunt titulara unei Hotarari Judecatoresti , aceasta trebuind sa fie solicitata numai de catre o Instanta Judecatoreasca. (In acest caz eu pot sta linistita ca acestia chiar calculeaza un procent corect chiar si fara Norma de Hrana ? Eu ca titulara cum pot verifica acest lucru ? trebuie sa apelez la Instanta in fiecare luna ? pentru ca salariul difera de la luna la luna in functie de anumiti factori.)

Avocatul meu imi spune de 8 luni, ca nu se poate cere Instantei acest lucru atata timp cat eu am deja stabilita Pensia in procent si solutia lui a fost sa ii dau in judecata Unitatea Militara . In concluzie sunt prinsa intre ciocan si nicovala si nu stiu cum sa procedez!

Va rog sa imi spuneti cum sa solicit veniturile acestuia prin intermediul Instantei si cum pot ajunge la un rezultat cat mai repede intru-cat a actiona Unitatea Militara in justitie este de durata si nu stiu cat voi mai putea sustine financiar cresterea celor 2 copii singura. Am apelat si la bunul lor simt si la amenintari cu procese dar nici un rezultat favorabil. Le-am facut cunoscut pana si acea Minuta a CSM-ului in care arata foarte clar pozitia justitiei in astfel de cazuri de salarii cu Norma de Hrana si cu toate ca le-am facut o sesizare scrisa am primit raspunsuri total ocolitoare de la obiect si nici un rezultat favorabil.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 15:07, 12 Mai 2010
Solicitati unitatii in cauza, in scris, sa va comunice cum s-a stabilit/calculat procentul de 33% din veniturile realizate de catre prepusul sau (tatal copiilor).

Precizati-le in subsidiar calculul dvs. si faptul ca solicitati sa va plateasca, in calitate de tert platitor, suma calculata de dvs.

In subsidiar puteti urma procedura prevazuta de disp. art.460 C.proc.civ.
O discutie utila si interesanta cu privire la acest aspect, o gasiti si aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Instanta nu se putea pronunta asupra cuantumului/procentului pensiei de intretinere in favoarea minorilor fara ca la dosarul cauzei sa existe o adeverinta cu venituri. In situatia in care angajatorul nu trimite adeverinta, instanta repreta solicitarea, cu amendarea angajatorului. Daca mai sunteti in termen, declarati apel sau recurs aducand la cunostinta instantei de apel / recurs faptul ca instanta de fond a stabilit pensia de intretinere fara ca la dosarul cauzei sa existe adeverinta de venituri, precum si faptul ca in materie de pensie de intretinere dreptul familiei prevede stabilirea unei sume concrete si nu procent. Aceasta suma nu trebuie sa depaseasca plafonul de o treime din venituri pentru doi copii. In stabilirea sumei, nu vor fi luate in calcul decat veniturile cu caracter de continuitate, nu si cele intamplatoare (sporuri raportate numai la numărul concret de ore petrecut pe sectoarele / situaţiile pentru care se acorda sporurile respective care pot sa difere de la luna la luna).

Ca o curiozitate,va rugam sa ne prezentati si noua "Minuta a CSM-ului in care arata foarte clar pozitia justitiei in astfel de cazuri de salarii cu Norma de Hrana" deoarece:

- Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale.
- Potrivit art. 409 alin.7 Cod procedura civila ‚, alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii”. Norma de hrana are caracterul unei indemnizaţii cu destinaţie speciala.

Din pacate nu mai sunt in termen... pentru ca asa-zisa institutie serioasa de stat UM, nu a pus poprire pe salariul acestuia decat dupa 3 luni de la finalizarea procesului, adica dupa pierderea oricarei sanse de a face Apel.
Am explicat mai sus cum s-au intamplat lucrurile ca daca nu abordam tot eu problema asteptam mult si bine. Dupa aceste 3 luni am vazut si ironia celor ce fac calculul acestor Pensii alimentare cand au puterea de a o calcula ei.
Cu toate ca le-am prezentat Minuta insusi Comandantului UM au gasit motive de a ocoli problema #-o
Spre curiozitatea dvs. Minuta este din 12 Martie 2008 si se gaseste pe net aici :[ link extern ]

Astept comentarii !
Conform art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale.
Legea nr. 571 / 2003 contine norme speciale ce se completeaza cu dispozitiile generale ale Codului de procedura civila.
Pe langa aceste dispozitii mai exista si legea conform careia militarilor le este interzis sa desfasoare alte activitati aducatoare de venituri, cu exceptia activitatilor didactice. In consecinta, singurul castig din munca al acestora il reprezinta salariul.
Avand in vedere faptul ca norma de hrana nu face parte din categoria 'venituri', aceasta nu poate fi urmarita in intelesul art. 409 Cod pr. civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme privind poprirea pensiei alimentare cher cher In baza unei sentinte civile s-a stabilit plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale nete ale fostului sot. O perioada am primit ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara la cadre militare lucasica lucasica Imi puteti spune cum se calculeazapensia alimentara la un cadru militar? Mai exact la un subofitei MAI. Si daca se pune in calcul si norma de hrana, care este ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la calculul pensiei alimentare?! cher cher Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei ... (vezi toată discuția)