avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la calculul pensiei alimentare?!

Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei alimentare. Din cuprinsul discutiilor a reiesit ca la data de 12 martie CSM-ul a fost sesizat de catre Tribunalul Dolj privind stabilirea bazei de calcul a pensiei de intretinere in cazul in care debitorul beneficiaza, potrivit legii, de norma de hrana. Citind aceasta minuta ( nr. 8/7884/1154/2008) opinia majoritara a fost ca norma de hrana intra in calcul la stabilirea pensiei de intretinere deoarece are un caracter permanent, avand in vedere dispozitiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) â� fiind inclusa in categoria de salarii si alte venituri periodice realizate din munca destinate asigurarii mijloacelor de intretinere a debitorului obligatiei de intretinere, desi art. 55 din codul fiscal incadreaza aceasta suma la venituri neimpozabile.
In urma divortului, din 2006 copilul meu este beneficiarul unei pensii alimentare, care spre surprinderea mea, desi este stabilita in procent, de patru ani este reprezentata de aceeasi suma, in conditiile in care se cunoaste faptul ca in mapn au operat mariri de salariu/a coeficientului de ierarhizare. Desi am semnalat aceasta situatie unitatii militare, mi s-a raspuns ca salariile sunt confidentiale si atat.
Problemele pentru care eu solicit sfatul dumneavoastra sunt urmatoarele:
a solicitat cineva instantei ca aceasta norma de hrana sa fie inclusa in veniturile salariale permanente si daca da, a fost admisa o astfel de cerere?!;
daca ma adresez instantei cu o contestare la executare impotriva unitatii militare ca tert poprit( deoarece nu retin nici pe departe 25% din salariu si cand spun asta nu ma refer doar la norma de hrana) ar fi un demers corect;
pot solicita sumele de bani retroactiv precum si daune morale
Orice ajutor din partea dumenavoastra ar fi binevenit.
Va multumesc

Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
cher, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:27, 1 Septembrie 2010
Avand in vedere faptul ca statutul de functionar public cu statut special este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata remunerata, singurul lor castig din munca il reprezinta salariul.
Codul Fiscal
Art. 55 alin. 4 Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Codul de pr. civ.
Art. 409 alin. 7 Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
Norma de hrana are caracterul unei sume cu destintatie speciala, stabilita potrivit legii si nu poate fi urmarita pentru nici un fel de datorii.

Greseala dv a fost sa solicitati acordarea pensiei de intretinere in procent.
Sentinţă civilă Nr. 25 (27.11.2008) - Pensie întretinere minori. Solicitareea de a fi calculată procentual. Neacordare. Motivare

Pensie întretinere minori.
Solicitareea de a fi calculată procentual. Neacordare. Motivare.
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, reclamanta a solicitat desfacerea căsătoriei, încredinţarea minorului spre creştere şi educare, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere, păstrarea numelui din căsătorie.
Pârâtul reconvenient a solicitat, printre altele, obligarea sa la pensie de întreţinere, calculată procentual la veniturile obţinute.
Instanţa nu va primi solicitarea pârâtului de a stabili pensia într-o cotă procentuală pentru următoarele argumente: dispozitiile art. 94 Codul familiei nu permit expres stabilirea m acest mod a obligaţiei de plată a pensiei de întreţinere ci fixează doar un plafon maximal ce urmează a fi avut m vedere la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere.
Pe de altă parte dispozitiile alin. 2 ale art. 94 Codul familiei permit micşorarea sau mărirea, după caz, a obligaţiei de întreţinere.
Textul de lege nu şi-ar mai găsi utilitate practică, nefiind justifîcată existenţa sa în Codul familiei, in cazul m care s-ar admite că pensia poate fi stabilită printr-o cotă procentuală.
De asemenea, dacă s-ar stabili pensia de întreţinere în cotă procentuală ar deveni inoperante dispozitiile art. 94 alin. 1 Codul familiei care prevăd că „întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti". Deci, la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere trebuie luate in considerare nevoia creditorului obligaţiei de întreţinere şi mijloacele debitorului acestei obligaţii.
Dacă instanţa de judecată va stabili obligaţia de întreţinere la 25 %, 33 % sau 50 % (respectiv cuantumul procentual pentru 1 copil, pentru 2 sau pentru 3 sau mai mulţi copii) din câştigul părintelui, atunci ar reieşi că nevoile copiilor rămân constante de la data pronunţării hotărârii până la data încetării obligaţiei, fapt ce nu poate fi acceptat, notoriu fiind că nevoile unui copil cresc odată cu vârsta.
Instanţa va obliga pârâtul reconvenient la plata sumei de 390 lei lunar, cu titlu de obligaţie de întreţinere în favoarea minorului X.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara reny34 reny34 la calculul pensiei alimentare,se ia in considerare si norma de hrana a politistilor? daca da,as dori sa stiu exact ce trebuie sa fac,deoarece mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Norma de hrana alyna25 alyna25 Buna ziua, Am si eu o nelamurire cu privire la norma de hrana. Sunt in proces cu fostul meu sot pt recalculare pensie alimentara si vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - 25% din toate veniturile tatalui? cristinani cristinani Buna seara, Intentionez sa il dau in judecata pe tatal copilului pentru plata pensiei alimentare si am nevoie de cateva sfaturi / raspunsuri: - in cazul ... (vezi toată discuția)