avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara - 25% din toate veniturile tatalui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara - 25% din toate veniturile tatalui?

Buna seara,

Intentionez sa il dau in judecata pe tatal copilului pentru plata pensiei alimentare si am nevoie de cateva sfaturi / raspunsuri:
- in cazul unul venit peste medie, procentul maxim de 25% se stabileste numai daca dovedesc ca intretinerea copilului ajunge la suma respectiva? (Ex: 25% = 2.000 lei - instanta va obliga tata sa plateasca procentul maxim numai daca eu dovedesc ca intretinerea copilului costa 4.000 lei pe luna astfel incat el sa contribuie cu jumatate din suma? sau pe ce principiu se stabileste pensia alimentara in cazul unui salariu mai mare?
- procentul respectiv se aplica la toate veniturile suplimentare care apar pe fluturas pe langa salariu? (ex: bonus, indemnizatii de concediu)


Multumesc,
Cristina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:02, 12 Septembrie 2010
procentul va fi calculat din venitul lunar fix. nicidecum nu va cont instanta de faptul ca nevoile minorului sunt de 4000 lei .....
nu tre sa demonstrati nimic....se raporteaza la venitul parintelui...tatal in cazul de fata
Venitul se calculeaza in cuantum de pana pana la 1/4 din veniturile sotului in functie de varsta si de nevoile personale ale minorului pentru cresterea si educare sa.
Un minor de 4 ani nu va beneficia de acela si cuantum al pensiei de intretinere ca un minor de 14 ani
Pensia se stabileste conform procentului stabilit de lege si anume 25 % din venitul net obtinut de tata.
Nu trebuie dovedit faptul ca nevoile minorului pot fi acoperite cu o anumita suma ,ci ca tatal nu contribuie cu nimic la cheltuielile necesare cresterii si educarii minorului.
Pensia de intretinere nu va fi stabilita in procent ci in suma fixa din urmatoarele considerente:
Dispozitiile art. 94 Codul familiei nu permit expres stabilirea in acest mod a obligaþiei de platã a pensiei de întreþinere ci fixeazã doar un plafon maximal ce urmeazã a fi avut in vedere la stabilirea cuantumului pensiei de întreþinere.
Pe de altã parte dispozitiile alin. 2 ale art. 94 Codul familiei permit micsorarea sau mãrirea, dupã caz, a obligaþiei de întreþinere.
Textul de lege nu si-ar mai gãsi utilitate practicã, nefiind justifîcatã existenþa sa în Codul familiei, in cazul m care s-ar admite cã pensia poate fi stabilitã printr-o cotã procentualã.
De asemenea, dacã s-ar stabili pensia de întreþinere în cotã procentualã ar deveni inoperante dispozitiile art. 94 alin. 1 Codul familiei care prevãd ca întreþinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeazã a o plãti". Deci, la stabilirea cuantumului pensiei de întreþinere trebuie luate in considerare nevoia creditorului obligaþiei de întreþinere si mijloacele debitorului acestei obligaþii.
Dacã instanþa de judecatã va stabili obligaþia de întreþinere la 25 %, 33 % sau 50 % (respectiv cuantumul procentual pentru 1 copil, pentru 2 sau pentru 3 sau mai multi copii) din câstigul pãrintelui, atunci ar reiesi cã nevoile copiilor rãmân constante de la data pronunþãrii hotãrârii pânã la data încetãrii obligaþiei, fapt ce nu poate fi acceptat, notoriu fiind cã nevoile unui copil cresc odatã cu vârsta.

Alte discuții în legătură

Reducere procent pensie alimentara la aparitia unui alt minor. alxml alxml Buna ziua! Situatia este urmatoarea: Platesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara, in valoare de 25% din venitul net. In ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara slvesterlore slvesterlore am o intrebare asupra unui subiect asupra caruia nu putem cadea de acord eu si sotul meu . suntem in divort si el spune nu vrea sa fie de acord decat cu 15% ... (vezi toată discuția)
Cuantum pensie de intretinere minor camelia_crt camelia_crt Buna seara! As dori o parere avizata legat de calcularea pensiei de intretinere. In speta, este vorba de familie cu un minor, in perspectiva de divort. Singura ... (vezi toată discuția)