avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reducere procent pensie alimentara la aparitia unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reducere procent pensie alimentara la aparitia unui alt minor.

Buna ziua!

Situatia este urmatoarea:

Platesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o casatorie anterioara, in valoare de 25% din venitul net. In prezent m-am recasatorit si mi s-a nascut un alt copil.

Stiu ca ar trebui sa se reduca procentul pensiei alimentare, dar nu stiu cu cat.

La un copil este de 25% din venitu si la 2 copii este de 33% din venituri, insa cum se imparte acest procent, la jumatate??

Care este maximul pe care il poate primi fosta sotie pentru copil?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:59, 18 Ianuarie 2010
In primul rand trebuie sa solicitati instantei de judecata micsorarea pensiei de intretinere, aratand motivul acestei cereri, in speta dvs. nasterea celui de-al doilea copil, facand dovada in acest sens.Instanta va stabili pensia alimentara pt minorul care se afla in grija primei soti.
Pentru un copil - 1/4, pentru 2 copii - pana la 1/3 din venituri.Suma ce reprezinta 1/3, o impartiti la 2 si veti obtine pensia copilului din prima casatorie.Puteti cere cota mai redusa pentru celalalt , motivat de faptul ca noi-nascutul are nevoi mai mari....
Lorela a scris:

Pentru un copil - 1/4, pentru 2 copii - pana la 1/3 din venituri.Suma ce reprezinta 1/3, o impartiti la 2 si veti obtine pensia copilului din prima casatorie.Puteti cere cota mai redusa pentru celalalt , motivat de faptul ca noi-nascutul are nevoi mai mari....

Tocmai asta era problema...stiu si eu sa fac o impartire, si stiu ca 33/2=16.5%, dar am inteles ca nu intotdeauna se face jumi' juma' ca sa zic asa, si ma interesa cat poate cere maxim.....adica poate fi spre exemplu 25% si 8% in favoarea unuia dintre minori, sau exista un maxim intre cele 2 procente?
Poate ca, lecturand cele de mai jos, va faceti o idee.

JUDECATORIA MANGALIA - Sentinţă civilă113 / 22.01.2008

În cauză, prin sentinţa civilă nr. 649 din 18.03.2002 a Judecătoriei Mangalia, reclamantul a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei L. A., în cotă procentuală de 25 0/0 din venitul net realizat lunar, la stabilirea cuantumului avându-se în vedere împrejurarea că aceasta era singurul copil al reclamantului.
Cum în anul 2006, s-a născut minora L.M., rezultată din cea de-a doua căsătorie a reclamantului, iar acesta din urmă are obligaţia legală de a-l întreţine şi pe acest copil, instanţa apreciază că sunt întrunite condiţiile pentru reducerea cuantumului pensiei de întreţinere în favoarea minorei L. A.
Astfel, în măsura în care pensia de întreţinere s-ar menţine în cuantumul stabilit prin sentinţa civilă nr. 649 din 18.03.2002 a Judecătoriei Mangalia, se poate constata că diferenţa până la procentul maxim prevăzut de lege pentru doi copii, respectiv 8 0/0 din venitul net lunar al reclamantului, este insuficientă pentru asigurarea nevoilor actuale ale minorei L. M., în vârstă de numai un an şi şase luni.
Deşi stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere nu se face conform principiului egalităţii între copii, instanţa apreciază că echivalentul unei cote procentuale de 17 0/0 din venitul net realizat lunar de către reclamant corespunde nevoilor actuale ale minorei L. A. şi posibilităţilor de plată ale reclamantului şi satisface şi cerinţa asigurării obligaţiei legale de întreţinere pe care acesta o are faţă de minora L.M., motiv pentru care va reduce cuantumul pensiei până la acest procent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune marire pensie intretinere minor ContSters114133 ContSters114133 cum credeti ca se solutioneaza o actiune de marire a pensiei de intretinere minor,daca procentul a fost cel maxim admis?in sentinta civila stabilita in baza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters111374 ContSters111374 As avea si eu nevoie de putina indrumare. Sotul meu , este divortat, are un copil din casatoria anterioara,(minor).si acum avem si noi un copil,,tot minor. ... (vezi toată discuția)
Marire pensie de intretinere leonora leonora :(( Buna.Va rog tare mult sa ma lamuriti cu o problema.In urma divortului ce a avut loc in 2006,Instanta mi-a incredintat fetita care acum este in varsta de 8 ... (vezi toată discuția)