avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

am o intrebare asupra unui subiect asupra caruia nu putem cadea de acord eu si sotul meu . suntem in divort si el spune nu vrea sa fie de acord decat cu 15% din salariu in cazul cordarii pensiei alimentare....25% este procentul maxim legal sau el poate negocia acest procent cu mine sau cu judecatorul?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:50, 13 Decembrie 2012
Procentul nu se poate negocia, este stabilit de judecator de pana la 25% din venit.
Procentul se stabileste in functie de numarul de copii carora li se acorda pensie de intretinere, respectiv>

Art. 529 C.civ. - Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Numai bine!
dar legea suna ..."de pana la 25%..... " de aici vin tergiversarile. Eu i-am spus ca asta nu discuta cu mine , ci cu judecatoarea
Exact cu judecatoarea va discuta si va trebui sa explice de ce " doreste" sa dea doar 15 %.

Fiecare caz se analizeaza in parte.. daca de ex tatal castiga f mult si 15 % din cat castiga, acopera cu mult cheltuielile minorului se poate ca procentul sa fie asta, deci mai mult va conta suma decat procentul.
Un alt ex ar fi ca tatal castiga f putin si nici nu are posibilitatea sa castige mai mult, platind 25 %, venitul ii coboara sub venitul minim garantat.
Mai exista varianta ca omul sa aibe si alte obligatii, unele asumate inca de cand erati casatoriti.. deci depinde de la caz la caz si de motivele pe care le are, cat de intemeiate sunt.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Instanta va avea in vedere nevoile concrete ale minorului, cele din prezent si cele care pot fi anticipate pentru viitorul nu foarte indepartat (cheltuieli scolarizare, rechizite,meditatii, un sport, un program after school etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent din veniturile tatalui pentru crestere minor de catre mama la divort prin notar delotilia delotilia Buna ziua. As dori sa stiu care este, in cazul unui divort cu minori, procentul din salariul tatalui la care are dreptul minorul in cazul in care acesta ramane ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie cand mai apare un copil naburik naburik Buna ziua! Platesc pensie alimentara 33% la doi copii, iar intre timp, din casnicia actuala a mai rezultat un copil. Daca dau in judecata pentru micsorarea ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara catalinmariusmarin catalinmariusmarin In hotararea definitiva platesc 25% din venitul net realizat pensie alimentara. In acest venit intra si ore noapte/ore suplimentare/sporuri/prime. Doresc sa ... (vezi toată discuția)