Buna ziua cine ma poate ajuta va rog am si eu un dosar pe rol care a fost suspendat timp de 1 an pana in 08.05.2008 din cate am inteles eu acum intreband in stanga si in dreapta urmeaza perimarea nu prea inteleg ce inseama acest lucru dosarul a fost suspendat din cauza ca nu a fost prezente la proces nici una din parti, a fost 1 singur termen dupa care sa suspendat timp 1 an e cu IPJ am fost suprins de catre aparatul radar cu 102 km/ in localitate am facut contestatie pt ca am auzit ca au o eroare tolerata de ±3km/h sau ±5km/h in fine daca exista asa ceva nu mai conteaza acuma prea mult, as dori sa stiu ce pot sa fac mai departe se mai poate face cerere de repunere pentru ink un terment de judecata se mai in considerare, perimarea cat dureaza ca ma las pagubas si imi execut pedeapsa dar sa am o decizie ceva ca a trecut 1 luna de la termenul limita si nu am primit nimic astept respunsuri de la cei care sau confruntat cu asa ceva. multumesc !:-/
Art. 248
Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an. Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate fixa termen de judecata.
In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni.
Art. 249
Perimarea se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura facut in vederea judecarii procesului de catre partea care justifica un interes.
Art. 250
Cursul perimarii este suspendat cat timp dainuieste suspendarea judecarii, pronuntata de instanta in cazurile prevazute de Art. 244, precum si in alte cazuri stabilite de lege, daca suspendarea nu este cauzata de lipsa de staruinta a partilor in judecata.
In cazurile prevazute de Art. 243, cursul perimarii este suspendat timp de 3 luni de la data cand s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecatii, daca aceste fapte s-au petrecut in cele din urma 6 luni ale termenului de perimare.
Perimarea se suspenda de asemenea pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din pricina unor imprejurari mai presus de vointa sa.
Art. 251
In cazul cand sunt mai multi reclamanti sau parati impreuna, cererea de perimare sau actul de procedura intrerupator de perimare al unuia foloseste si celorlalti.
Art. 252
Perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii interesate. Presedintele instantei va cita de urgenta partile si va dispune ca grefa sa intocmeasca o dare de seama asupra actelor de procedura in legatura cu perimarea.
Perimarea poate fi invocata si pe cale de exceptie, in camera de consiliu sau in sedinta publica.
Perimarea cererii de chemare in judecata nu poate fi ridicata pentru prima oara in instanta de apel.
Art. 253
Daca instanta constata ca perimarea nu a operat, pronunta o incheiere, care poate fi atacata o data cu fondul procesului.
Hotararea care constata perimarea este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare.
Art. 254 Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele.
Cand, insa, se face o noua cerere de chemare in judecata, partile pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate, in masura in care noua instanta socoteste ca nu este de trebuinta refacerea lor.
pentru plangerea contraventionala formulata de catre Dvs. acum in stadiul in care cauza se perima, nu mai aveti ce face. La termenul de judecata, instanta o sa constate ca a intervenit perimarea cauzei si se va pronunta o hotarare de perimare atacabila cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
Efectul insa este ca va trebui sa mergeti sa platiti amenda stabilita in procesul verbal si daca s-a mai suspendat si permisul.....o sa fiti nevoit sa stati pieton acum...pentru acum un an.
revin astazi cu decizia de perimare a dosarului, mi sa eliberat un certificat care se constata perimarea , acum am mers cu el la militie cei de acolo nu au vrut sa imi retina permisul pentru ca imi trebuie o foaie de la judecatorie cu decizia definitiva si irevocabila cu "stampila patrata", din cate am inteles termenul pentru aceasta foaie este de maxim 60 zile , intrebarea mea este acest document cu stampila patrata dupa ce este gata se trimitie catre cei implicati ca decizie finala? sau eu ca cetatean model ma duc si o ridic si merg dupa aia la politie ca sa mi se puna in aplicare suspendarea. Dosarul este vechi de 2 ani de cand sa actionat in instanta e posibil ca nici cei de la politie (jurist, avocat) sa nu mearga si sa nu se intereseze de starea dosarului, sentintei, etc? Banuiesc ca abia dupa ce intra si ei in posesia deciziei ma vor cita pe mine sa le aduc permisu in termen de .... , daca nu se intereseaza ceea ce este probabil si posibil ce se intampla ma trezesc peste 5 ani de exemplu ca trebuie sa duc permisu ca abia atunci au intrat in posesia documentului?
O mai fi cineva ca mine :sorry: cetatean model ? tinand cont de faptul ca nu prea imi permite serviciul sa ma invoiesc sa merg sa caut sa legalizez , si dupa aia la politie sa ii rog sa imi suspende dreptul de a conduce pe drumurile patriei :"> nu prea ma lasa sufletul cand interesul lor este zero. Nu zic am gresit stiu imi recunosc fapta , dar ei la dat procese verbale si amenzi sunt primiii cred ca este cea mai mare satisfactie cand esti politist si dai o amenda mare si sa iei cat mai multe permise, te culci zambind seara (off-topic).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Termen
ada48
Buna ziua. Care este termenul in care un dosar suspendat potrivit art.244, alin.1, pct.1, poate fi repus pe rol, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a ... (vezi toată discuția)