avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen

Buna ziua. Care este termenul in care un dosar suspendat potrivit art.244, alin.1, pct.1, poate fi repus pe rol, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a deciziei in dosarul care a stat la baza suspendarii .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 22:34, 3 Decembrie 2011
1 an! Daca in acest timp nu se indeplineste vreun act de procedura intervine perimarea.
tudorioan a scris:

1 an! Daca in acest timp nu se indeplineste vreun act de procedura intervine perimarea.



Stimat justițiabil, în temeiul Art. 244 Cod procedură civilă, leguitorul impune o cauză de suspendare distinctă, respectiv:
Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;


În acest caz, până când pricina nu s-a judecat definitiv și irevocabil, nu există termen de perimare, perimarea fiind suspendată.

Perimarea este prevăzută de leguitor în Art. 248:

Orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept, chiar impotriva incapabililor daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an. Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu.
Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate fixa termen de judecata.


De asemeni, este incidentă în această situație și suspendarea prevăzută de Art. 250:

(1)Cursul perimării este suspendat cât timp dăinuieşte suspendarea judecării, pronunţată de instanţă în cazurile prevăzute de art. 244, precum şi în alte cazuri stabilite de lege, dacă suspendarea nu este cauzată de lipsa de stăruinţă a părţilor în judecată.

De altfel, termenul de repunere pe rol de 1 an este de fapt un termen de 1 an minus o zi, deoarece, dacă se împlinește anul, operează și perimarea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare proces conform art. 244, pct. 1 cod procedura civila Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Procesul a fost suspendat in baza art 244 p.1 in 25 ianuarie. Incheierea prin care s-a dispus suspendarea se comunica partilor aflate in proces? ... (vezi toată discuția)
Cum se poate suspenda un proces civil? Costica33 Costica33 Am intentat un proces si am interes sa-l suspend. Va rog sa-mi spuneti cum se poate suspenda un proces pe o perioada mai mare sau egala cu un an. Multumesc. (vezi toată discuția)
Suspendare si perimarea wap54 wap54 Suspendarea pe art. 242 (1) si art. 244 (1) au acelasi termen de perimare? Va multumesc! (vezi toată discuția)