Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu raspunsul la intrebarile mele..Sunt insarcinata dar nu lucrez,singurul venit din casa este salariul sotului meu....lucreaza de 4ani si am dori daca se poate sa iasa el in CCC si de cand?Insa el are un salariu de 720ron.....cum se va calcula indemnizatia?Este mai convenabil sa alegem CCC pe o perioada de 12 luni si apoi el sa se intoarca la lucru?Si daca ar fi sa se intoarca pana in 12 luni la munca ,cand o poate face si care sunt avantajele materiale?Va rog frumos sa ne ajutati cu un raspuns,ne apuca groaza cand ne gandim cum vom face.Va multumesc mult.
1. Tatal poate intra in CCC in aceleasi conditii ca si mama.
2. Deoarece dvs. si sotul nu indepliniti conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, tatal va putea beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
3. Poate sa aleaga CCC pana la 1 an si apoi cand va relua activitatea va primi lunar un stimulent de insertie de 500 lei pana ce copilul implineste 2 ani.
4. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza in procent de 75% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii (dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3400 lei).
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns la toate intrebarile mele si daca nu cer prea mult ,mai am o singura intrebare.Daca exista o perioada anume dupa care se poate intoarce tatal la lucru,adica dupa cate luni de la nasterea copilului...2,3 sau nu conteaza?Va multumesc inca o data.Si inca ceva,daca in ulimele 12 luni anterioare nasterii sotul meu a avut 2 luni de concediu fara plata ii afecteaza indemnizatia?Mai concret eu ar trebui sa nasc in septembrie,iar sotul a avut lunile trecute (februarie si martie) fara plata.
1. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie se poate intoarce la serviciu oricand dar inainte de a implini copilul un an (chiar si dupa cateva zile de CCC).
2. Daca sotul a fost in CFP in ianuarie si februarie nu mai indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Ar putea beneficia de CCC daca acele doua luni de CFP au fost date de angajator, conform art.52(1), lit.d) din Codul muncii (intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii). Pentru asta trebuie sa prezinte la dosar o adeverinta de la angajator in acest sens precum si o copie dupa decizia angajatorului de intrerupere a activitatii.
Va multumesc pentru raspunsuri,o sa vedem ce se poate face in acest caz,dar din cate stiu eu a fost pe baza de cerere scrisa de catre sotul meu.Insa daca ar fi sa fi fost din initiativa angajatorului,imi puteti spune care erau obligatiile angajatorului?Adica ar fi trebuit sa depuna undeva acea decizie...in care sa specifice motivul si perioada suspendarii cred,nu?Decizia trebuia depusa la Finante sau la ITM?Si suspendarea pe motiv ca nu a avut lucrari pe aceasta perioada ,fiind profil de constructii este luata in calcul,ar fi ok ca sa nu il afecteze pe sotul meu la CCC? Multumesc.