Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim un privilegiu. Pentru asociatiile de proprietari instituirea acestui privilegiu este gratuit sau s eplateste taxa in functie de valoarea datoriei. Va multumesc.
Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut sunt scutite de taxa de timbru.
Nu am fost eu destul de clara. Am fost sa inscriu privilegiul si mi s-a explicat ca trebuie platita o taxa, nu de timbru, ci pentru inscrierea lui, egala cu un anume procent din suma datorata de proprietar. Ex concret: un proprietar are o datorie de aproximativ 15000 si suma pe care trebuie s-o platim, noi asociatia, pentru inscriere este de aproximativ 125 lei la casieria biroului de carte funciara. Va multumesc si va rog sa imi indicati legea daca nu avem de achitat bani pt inscriere.
Acel privilegiu imobiliar este reglementat de Legea nr.230/2007, art. 51 alin (3)- prevede ca operatiunea de inscriere in cartea Funciara este scutita de taxa de timbru.
Taxa la care faceti referire este o taxa pentru inscrierea in CF si nu trebuie platita.
@MicaCris,
Daca cauti una-doua pagini in urma vei gasi raspunsul exact la intrebare, procedura si cat costa. Oricum, daca ati fost la acel birou cred ca deja ati aflat ca costa... Exista un ordin al MAI care precizeaza costu fiecarei operatii in parte. Pentru instituirea privilegiului imobiliar tariful este de 100 lei + 0,1% din debitul proprietarului.
Parerea mea in cazul discutat: nu cred ca mai este nevoie sa instituiti privilegiul imobiliar daca deja aveti o sentinta judecatoreasca favorabila. Daca proprietarul nu intelege nici acum ca trebuie sa-si achite debitul catre asociatie, DA este nevoie sa investiti cu formula executorie definitiva si irevocabila acea sentinta si va prezentati la un executor judecatoresc care il va executa silit pe proprietarul rau-platnic.
In cazul in care, sa zicem ca cetateanul se grabeste sa vanda locuinta, la notar are nevoie de adeverinta de debit de la asociatie, pe care o eliberati in conditiile in care isi achita tot debitul... Deci, alegeti care dintre solutii aranjeaza cel mai bine as. prop.
.......................................................
Avand in vedere postarile efectuate de catre colegi:
- w_v_w_v - nu ne judecam cu notarul, insa legea spune ca acel contract de vanzare-cumparare este nul de drept, asa ca notarul, vrea-nu vrea, poate servi una peste b... ; eu abia astept o asemenea situatie si am sa va povestesc; s-au mai potolit si notarii, s-au mai schimbat vremurile...
- sunt de acord ca o asigurare in plus nu strica, chiar daca cresc cheltuielile as. prop. (in prima faza), urmand ca acestea sa fie recuperate de la proprietar care daca nu le are si nici nu vinde ap., mai face o esalonare pe oarece timp... banii inapoi vin f. greu asa ca din acest motiv am zis mai sus ca depinde cum judeca as. prop. acesta chestiune.