avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli individuale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli individuale?

Buna seara, vreau sa ridic o problema, si anume legata de o anumita suma care mi-a fostintrodusa in cuantumul intretinerii la rubrica ,,cheltuieli individuale".Este vorba despre contravaloarea taxei de inscriere privilegiu imibiliar asupra apartamentului meu de catre asociatia de proprietari pt neplata intretinerii la timp, fapt pt care mi s-a intentat si proces in acest sens.Intrebarea mea este : Este legal si unde este mentionat lfaptul ca aceasta suma poate fi introdusa in cuantumul intretinerii inainte de o hotarare definitiva si irevocabile a unei instante de judecara, avand in vedere ca nici macar nu mia ajuns citatie acsa pentru primul termen?
As aprecia un raspuns cat mai legal posibil si va multumesc pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 11:21, 26 Ianuarie 2012
asociatia a platit o taxa pentru inscrierea privilegiului in cartea funciara a imobilului.
@olimpiu_horn
asociatia a platit o taxa pentru inscrierea privilegiului in cartea funciara a imobilului

Art 51 (3) din Legea nr 230/2007
Operatiunea de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru

In temeiul art 10 din legea nr 230/2007 solicitati presedintelui de asociatie sa va prezinte temeiul legal de "impunere la plata de inscriere privilegiu",in conditiile in care legiutorul a dispus operatiunea de inscriere a privilegiului imobiliar sa se realizezef ara fata de timbru dupa cum si actiunea asociatiei de proprietari adresata instantei de judecata este la fel scutita de taxa de timbru
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
ynocentta, utilizator
Pai este taxa de privilegiu nu cea de timbru.
Privilegiul imobiliar poate fi instituit si fara darea in judecata. Este o cheltuiala facuta strict pentru Dvs. si datorita Dvs.
Este normal sa vi se treaca aceasta taxa ca si cheltuiala individuala. Nu ar fi fost normal sa vi se treaca cheltuieli judecatoresti inainte de o pronuntare a instantei in acest sens.

Legea 230 / 2007

Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliaraal judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

[ link extern ]
Acte necesare pentru înscrierea privilegiului imobiliar în favoarea asociaţiilor de
proprietari
- Cerere tip;
- Extrase de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma
datorată cu titlu de restanţă;
- Dovada achitării integrale a tarifului - 100+0,1%/imobil. Tariful fix în valoare de 100 lei se
calculează pentru fiecare imobil, iar procentul de 0,1% se raportează la valoarea creanţei –
cod 2.3.3.
Apreciez parerile dumneavoastra,dar domnule moderator, as vrea sa afu si eu, unde anume scrie ca asociatia de proprietari este obligata sa instituie privilegiu imobiliar inainte de o hot. definitiva a instantei de judecata?aceasta portita este data pt a nu pierde timp dupa o HOTARARRE data in favoarea asociatie,hotarare care cred eu ca pana la darea ei lasa loc si sanse impartite..deci cu ce drept mi se imputa la plata aceasta suma?baza legala?daca eu conf. principiului nevinovatiei ,instanta imi da mie castig de cauza din X circumstante?Si daca eu achit sumele restante pana la primul termen?cum ramane cu contravaloarea acelei taxe?
In legea 230/2007 si hg 1588/2007 scrie.
Daca va uitati putin mai sus vedeti si un pasaj.

Stati linistit ca e corecta afisarea la cheltuieli individuale a celor 100lei +1%.

Nu stiti ce vorbiti se pare.
Ce are a face cu principiul nevinovatiei?
Unde traiti?
Dumneata poti sa mergi sa iei credit de la banca si apoi sa nu platesti nimic nici la asociatie nici la banca.
Asociatia ar pierde tot daca nu face privilegiu.

b]Norma metodologica din 19/12/2007 (Norma metodologica din 2007) de aplicare a Legii nr. 230/2007
Art. 26. - Asociatia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor
si a altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor
bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de
proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
Art. 27. - Privilegiul imobiliar se inscrie in partea a III-a a Cartii funciare, conform procedurii publicitatii imobiliare
prevazute in titlul II din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, si in Regulamentul de
organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului
general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006, cu modificarile ulterioare.
Art. 28. -
(1) Privilegiul imobiliar se inscrie la cererea presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Cererea se adreseaza biroului de cadastru si publicitate imobiliara in a carui circumscriptie este situat
imobilul si va cuprinde numele, prenumele/denumirea si domiciliul/sediul solicitantului, actul de identitate, codul
numeric personal, obiectul inscrierii, indicarea actului sau a actelor in masura sa justifice cererea, localitatea in
care este situat imobilul, numarul cadastral al imobilului si numarul de carte funciara, dupa caz.
(3) In cazul in care nu exista deschisa carte funciara pentru imobilul asupra caruia se solicita inscrierea
privilegiului, se va face mentiune despre aceasta in cerere, urmand ca privilegiul sa fie inscris in vechile registre
de publicitate imobiliara, in conformitate cu art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/1996, republicata.
(4) La cerere se va anexa un exemplar original sau o copie legalizata a extrasului de pe listele lunare de
plata a cotelor de contributie, din care rezulta suma datorata.
(5) Cererea si extrasele de pe listele de plata, prevazute la alin. (4), vor purta stampila asociatiei de
proprietari si, dupa caz, semnatura administratorului, a unui membru al comisiei de cenzori, respectiv a
presedintelui asociatiei, cu precizarea numelui si prenumelui acestora.
Art. 29. - Privilegiul imobiliar prevazut la art. 26 este opozabil celorlalti creditori numai de la data indeplinirii
formalitatilor de publicitate imobiliara.
Art. 30. - Privilegiul imobiliar se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe
baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
Art. 31. - Executarea silita a privilegiului imobiliar prevazut la art. 26 se va efectua numai in temeiul unei hotarari
judecatoresti.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
unlocatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Privilegiu MicaCris MicaCris Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut la licitatie de banca octavia69 octavia69 am in asociatie doua apartartamente cu debite f. mari pe care le-am actionat in judecata de anul trecut,dar nu am primit inca nici o hotarare. intre timp,ele ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar UCH UCH Situatia este urmatoarea : un membru al unei asociatii de proprietari, dator la asociatie, a decedat. Apartamentul va fi impartit mostenitorilor : ... (vezi toată discuția)