avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar

Situatia este urmatoarea : un membru al unei asociatii de proprietari, dator la asociatie, a decedat.
Apartamentul va fi impartit mostenitorilor : sotie/sotii, copii.
Probabil acestia il vor vinde, sau va fi dat unuia dintre mostenitori.
Asociatia trebuie sa-si recupereze suma restanta. Din unele informatii pe care le am, exista posibilitatea instituirii "priveghiului imobiliar la cartea funciara".
Poate cineva sa-mi spuna care sunt caile de urmat ?

Va multumesc anticipat.

I.P.:)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:14, 19 Noiembrie 2011
Conform art. 10 din legea 145/1999: "asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii, proprietate a amembrilor sai, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cote de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari daca acestea reprezinta o restanta de cel putin 3 luni".
Privilegiul se va intabula in Cartea Funciara partea aIII-a in baza cererii scrise a presedintelui asociatiei. Cererea se adreseaza Biroului de Carte Funciara a Judecatoriei.
Actualmente guverneaza legile care prevad infintarea ,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Legea nr 145/1999 completeaza si modifica legea nr 114/1996 privitor la
asociatiile de locatari
Art 51 (1) si (2) din L nr 230/2007 prevad dreptul in favoarea asociatiei de a institui privilegiu imobiliar asupra bunurilor mobile si sau asupra apartamentelor ,
pentru sumele restante cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari
Presedintele de asociatie in baza extraselor de pe ultima lista de intretinere
inscrie privilegiul la registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei ;privilegiul se poate radia de catre presedinte sau proprietarul apartamentului in baza chitantei doveditoare a platii debitului
Exact. Daca am dat definitia privilegiului imobiliar din legea 145/1999 este pentru ca acolo este explicat pentru prima data. Legea nr. 230 /2007 prevede acelasi lucru la art.51 si, de asemenea HG nr.1588/ 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii nr. 230/2007 prevede la art 31 "executarea silita a privilegiului impbiliar prevazut la art.26 se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti".
Iar art. 26 prevede exact ce prevedea art.10 din legea 145/1999.
Folositi: [ link extern ]
- descarcati Cerere de inscriere pe care o completeaza presedintele;
- faceti copie dupa ultimele trei liste de plata din scara din care face parte proprietarul ap. caruia doriti sa-i instituiti privilegiul imobiliar (pe ac. copie presedintele scrie cu manuta sa: Confrm cu originalul, nume/prenume/functie/data/semnatura);
- va prezentati la Birou Carte funciara cu oarece bani, la noi 100 lei + 0,1% din debit;
- tot la acest birou mai trebuie completata o cerere ( pentru ca nu stiam ca la cererea initiala mai trebuie o cerere - am completat-o "de mana" + stampila as.
In 2-3 zile (sunteti informati acolo), va trebui sa va prezentati sa ridicati privilegiul imobiliar; acelasi lucru il primesc si mostenitorii la adresa mentionata de dvs. cu drept de recurs in 15 zile;
- de preferat sa discutati cu mostenitorii, poate nu mai este nevoie de toate acestea...
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Adam Grecu, utilizator
UCH a scris:

Asociatia trebuie sa-si recupereze suma restanta. Din unele informatii pe care le am, exista posibilitatea instituirii "priveghiului imobiliar la cartea funciara".
Poate cineva sa-mi spuna care sunt caile de urmat ?

Presedintele asociatiei poate sa instituie privilegiu imobiliar. Mergeti la "Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara". Acolo trebuie depus un dosarel cu ultimele trei liste de plata, o adresa din partea presedintelui asociatiei, o cerere tip ce o gasiti la aceasta institutie sau o descarcati pe internet. Acolo, pe usa sunt afisate toate documentele necesare, dar puteti intreba si la informatii sa va mai indrume.
Platiti o taxa de 100 lei plus 0,1% din suma de recuperat.
Acest dosar se verifica si in 2-3 zile aveti privilegiul inscris.

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar angcris angcris cum se instituie privilegiul imobiliar ? trebuie sa avem o sentinta judecatoreasca impotriva debitorului ? (vezi toată discuția)
Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament ... Byageo1 Byageo1 Buna ziua! Avem si noi un privilegiu imobiliar pe apartament instituit in 2012 de catre asociatia de proprietari. Asociatia de proprietari ne a dat o ... (vezi toată discuția)