avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie?

In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere.

Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la licitatie fara ca asociatia sa stie.

Suntem informati ca proprietarul cu datorii catre asociatie mai detine o casa mostenita de la parinti.

Intrebare

Putem noi asociatia institui privilegiu imobiliar asupra acelei case chiar daca imobilul mostenit nu face parte din asociatie?
Cel mai recent răspuns: merepere , utilizator 11:14, 31 Ianuarie 2013
Nu, deoarece conform art. 51 alin. 1 din legea nr. 230 / 2007 asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu.
Puteti insa cere executarea silita a altor bunuri din patrimoniul datornicului.
prevederea legala este urmatoarea:

Text extras din: Lege nr. 230/2007 - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor în interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui înscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.

In principiu textul legal se refera la apartamentul din condominiu, dar exprimarea legiuitorului nu este foarte clara, asa ca va sugerez sa incercati notarea privilegiului la cartea funciara, poate va este admisa cererea...
Asociatia de proprietari are dreptul in temeiul disp art 50 sa actioneze in justitie orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit, iar in conformitate cu art 51 din L nr 230/2007 sa instituie privilegiu imobiliar asupra apartamentului care se inregistreaza cu debite
In situatia unei actiuni in instanta,asociatia de proprietari poate beneficia de hotarare favorabila pe care sa o investeasca cu formula executorie
Executorul judecatoresc la cererea asociatiei de proprietari va desfasura demersuri la autoritati pentru evidentierea bunurilor in evidenta debitorului,bunuri care pot fi deduse executari silite pana la concurenta sumei de recuperat
de curand am descoperit ca unul din proprietari este chirias la fostul ICRAL, actualul AFI. apartamentul are datorii mari la intretinere. am facut notificare la AFI si i-am anunta ca in calitate de proprietari ii vom da in judecata. mi s-a raspuns ca AFI a reziliat contractul cu proprietarul cu pricina din 2008 si ca au si un titlu executoriu de evacuare.
cu toate acestea el sta bine merci si nu l-a evacuat nimeni.

ce poate face administratia in aceste conditii? pe cine dam in judecata? pe AFI (administratia fondului imobiliar) in calitate de proprietar?
Opinia mea:
1. Daca fostul proprietar "mai detine o casa mostenita de la parinti" - trebuie sa fiti siguri ca asa si este in realitate. Oricum, acesta trebuie actionat in instanta si daca obtineti o sentinta favorabila as. prop. si debitorul nu-si achita obligatiile de plata de "buna-voie", asociatia trebuie sa faca demersurile investirii cu formula executorie si definitive a sentintei respective si sa va adresati unui executor judecatoresc, care, asa cum spunea si @ynocentta:

Executorul judecatoresc la cererea asociatiei de proprietari va desfasura demersuri la autoritati pentru evidentierea bunurilor in evidenta debitorului,bunuri care pot fi deduse executari silite pana la concurenta sumei de recuperat

2. In legatura cu fostul chirias ICRAL, actualul AFI - mergeti la conducerea acestora, amenintati-ii cu deschiderea unui proces, chiar daca dansii spun ca inca din 2008 au reziliat contractul de inchiriere. Este treaba lor sa-si rezolve problemele, dar nu in aceste conditii, iata au trecut 3 ani si ceva si ei stau cu titlul ex. in sertar... Cu titlul ex. in mana, se adreseaza politiei, jandarmeriei si in doi timpi si trei miscari cetateanul este evacuat. In aceasta perioada de peste teri ani cine a platit chiria pentru spatiu? Cineva este vinovat la AFI, astfel incat vad sanse de rezolvare prin actionarea in instanta a "proprietarului" (AFI) si chemat in garantie chiriasul rauplatnic.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar petre_marian petre_marian buna dimineata.as dori sa stiu daca presedintele unei asociatii de locatari poate sa inscrie un privilegiu imobiliar (vezi toată discuția)