doresc sa deschid un SRL (microintreprindere 3%; asociat unic / administrator = mama mea; eu=angajat) pt servicii IT (dezvoltare software la comanda) si m-ar interesa 2 aspecte :
- voi putea plati pe firma facturi de cumparaturi (gen alimente, imbracaminte etc) trecandu-le ca si cheltuieli nedeductibile
Nu ma intereseaza sa diminuez profitul si nici sa recuperez TVA, ci doar sa pot beneficia de banii respectivi !
Daca nu, ce solutii exista ca sa nu asptept pana la plata dividendelor ?
- pot face sa inchiriez firmei apartamentul pe care-l detin solicitand o chirie peste media pietei (cu 50%; 100%) ?!
Exista legiferata vreo limita superioara, corectala la media pietei ?
1.In cazul unui control fiscal este foarte probabil ca toate ch. pe care dvs le tratati ca nedeductibile sa fie considerate dividende ( respectiv ch in favoarea asociatului ) si sa fie impozitate ca atare .
In acest caz, sa zicem ca veti face cumparaturi de 100 lei , veti plati 16% imp pe ch. nedeductibila si eventual , inca o data 16% impozit pe dividend. Nu cred ca merita .
2. Despre chirie - trebuie sa tineti cont ca pentru acea chirie va trebui sa achitati impozit din cedarea folosintei bunurilor (16%) , ca persoana fizica .
Apoi , in cazul unui control, este probabil sa se aplice corectii asupra acelei chirii pentru ca se poate aplica metoda comparatiei pentru evaluarea costurilor deductibile .
:offtopic:
Vad ca aveti doar intentia de a deschide o firma ( cu mama dvs asociat si probabil adm ) si deja va ganditi la mijloace de incalcare a legii prin ridicare anticipata de dividende ( poate si fictive , pentru ca este probabil ca la un nivel mare al cheltuielilor,sa nu prea iasa profit ). Va rog sa nu considerati ca va "fac morala " - nu e nici locul si nici nu-mi place rolul de moralist , fiecare face ce si cum doreste , dar imi fac o datorie umana sa va spun ca plecati pe un drum nu neaparat gresit .... dar ... cu griji .
Daca doriti sa va asumati asa ceva ...
Nu doresc sa comit ilegalitati. Ma interesa sa gasesc o modalitate legala de a beneficia de venituri in avans, platind toate impozitele ca firma, ca angajat (pe un salariu minim pt nivelul de pregatire avut), ca proprietar (beneficiar al chiriei). Activitatea prestata de mine aduce in principal venituri si mai putine costuri.
Am sa ma reorientez probabil catre un PFA cu norma de venit pe servicii informatica. Pot dispune de venituri imediat dupa incasare, nivelul de impozitare este corelat cu norma de incadrare, contabilitatea este mai simpla.
Am vazut ca norma variaza in functie de judet (21000 sector 1 Bucuresti; 9800 comuna in Giurgiu). Avand posibilitatea de a schimba cartea de identitate pe Giurgiu, banuiesc ca este o varianta mai buna alegerea normei mai mici chiar daca va induce costuri suplimentare cu deplasarea.