Nu. Pe scurt, profitul este diferenta intre veniturile si cheltuielile companiei. La sfarsitul exercitiului financiar si dupa achitarea impozitului pe profit catre stat, persoana juridica poate decide sa distribuie dividende catre detinatorii capitalului (asociatii / actionarii). Dividendele sunt prin urmare o forma de venit pe care cel care il primeste plateste impozit distinct.
In acest moment, cotele celor doua impozite sunt egale, de 16%, urmand sa se aplice consecutiv (nu se aduna). De exemplu, un SRL cu asociat unic poate avea profit de 100 de lei, din care achita 16 lei impozit. Daca cei 84 de lei ramasi sunt dati ca dividende asociatului, impozitul pe dividende ar fi 16% din aceasta suma, adica 13.44, urmand ca asociatul sa primeasca net 70.56 lei.
Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri (cheltuieli deductibile),dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. art. 19 (1) din Codul Fiscal
Profitul impozabil poate diferi de profitul brut contabil, deoarece nu toate cheltuielile evidentiate de o societate in contul de profit si pierdere sunt deductibile, unele fiind deductibile partial.
Conform reglementarilor in vigoare, cota de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.
Dividendele reprezinta cota-parte din profitul obtinut de societatile comerciale ce se va plati fiecarui actionar sau asociat, in raport de cota de participare la capitalul social varsat.Dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana fizica romana sau catre un nerezident persoana fizica se impoziteaza cu 16% conform Codului fiscal.
asa cum v-a dat si colega exemplu ,va puteti lamuri:D
Impozit pe profit
beebalint
Am o intrebare in legatura cu imp.pe profit. Daca veniturile totale sunt in suma de 2800 lei, dividende primite 2100lei, cheltuieli totale 2240 lei, din care ... (vezi toată discuția)