Raspuns de la CNPAS:
Sunt student am 24 de ani si beneficiez de o pensie de urmas,recent mam angajat intr-o companie,mai pot beneficia de aceasta pensie de urmas?
Da, daca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani, indiferent de veniturile din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie.
18-02-2011 16:28
Puteti sa va angajati, veti primi si pensia fara probleme. Potrivit Legii nr. 263/2010 puteti sa cumulati pensia de urmas cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Situatiile pentru care asigurarea este obligatorie sunt prevazute la art. 6 din Legea nr. 263/2010. Prevederile de mai jos sunt din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
. I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.