Va rog sa folositi butonul "raspunde" pentru precizari, completari etc., nu mai deschideti noi discutii. Multumesc!
rahova a scris:
cind pot cere pensinarea ,fara sa fiu penalizat ,dacaata nastrii iunie 1962
am 49 ani impliniti, lucrez din septembrie 1980,am satisfacut stagiul militar din octombrie 1980 pina in aprilie 1982, fix 18 luni, m-am reangajat la acelasi loc de munca,unde am lucrat pina in decembrie 1990 ,cind m-am transferat la o unitate militara,unde lucrez si in prezent.Din mai 1995 am fost trecut in rindul functionarilor publici cu statut speciali.
Cu Stima
Pentru a beneficia de prevederile mai avantajoase cuprinse in anexa 6 a Legii nr. 263/2010, adica pentru a iesi mai devreme la pensie, trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare in specialitate de 17 ani si o luna, stagiu pe care l-ati realizat.
Puteti beneficia de
pensie pentru limita de varsta in iulie 2019, atunci cand veti implini 57 de ani si o luna. Daca veti lucra in continuare si veti depasi stagiul complet de cotizare de 24 de ani si 4 luni cu 8 ani (adica daca veti lucra 32 de ani si 4 luni), veti putea solicita
pensie anticipata dupa ce veti implini 52 de ani si o luna.
In privinta obtinerii pensiei anticipate, Legea nr. 263/2010 impune, alaturi de realizarea stagiului minim de cotizare in specialitate si stagiului complet de cotizare, si conditia prevazuta la art. 62, alin. (2):
Art. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.