Buna ziua
Mama a decedat de curind sunt unicul mostenitor iar masa succesorala se compune dintr o garsoniera,jumatate dintr un apart de 2 camere si 2 locuri de veci
1 Se mai face succesiunea daca sunt unicul mostenitor?
2 Cum se calculeaza suma de platit..daca ma duc la mai multi notari imi vor da' aceeasi suma?
Multumesc
trebuie sa stii ca daca dezbati succesiunea in 2 ani de la deces, nu se plateste impozit pe transferul de proprietate, iar onorariul este stabilit in functie de valoarea masei succesorale, si de regula este cam acelasi.................
Buna ziua si sincere condoleante.
Va recomand sa faceti succesiunea, intrucat trebuie sa faceti o groaza de formalitati administrative si veti avea nevoie de un document care sa dovedeasca ca sunteti proprietar. Chiar daca certificatul de mostenitor nu reprezinta un titlu de proprietate, este acceptat de toate autoritatile publice drept document ce indica proprietarul. In baza certificatului de mostenitor puteti proceda la intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor in Cartea Funciara.
Suma de platit este alcatuita din onorariul notarului + taxa de timbru. De regula, toate notariatele primesc in fiecare an, de la Camera Notarilor Publici, tabele cu indici de valoare ale imobilelor, in functie de locatia si caracteristicile acestora (terenuri, apartamente, case, etc.). Astfel, ca exemplu ipotetic, pentru un teren intravilan din sectorul 1 se plateste un onorariu de 2500 Lei, insa pentru un teren extravilan (agricol) din judetul Ilfov se plateste un onorariu de 500 Lei.
Va recomand sa consultati cel putin 2 notari, sunt destul de multi si cred ca puteti obtine un pret bun.
Succesiune
Artigas
Va salut,
V-as ruga sa-mi spuneti daca in cazul unei succesiuni unde unicul mostenitor detinea deja 3/4 din apartamentul defunctei,onorariul notarial se va ... (vezi toată discuția)