avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va salut,

V-as ruga sa-mi spuneti daca in cazul unei succesiuni unde unicul mostenitor detinea deja 3/4 din apartamentul defunctei,onorariul notarial se va diminua proportional cu cota detinuta deja de catre mostenitor,respectiv se va achita numai pentru cota parte din apartament pe care o detinea defuncta si pe care mostenitorul o primeste acum drept mostenire,ca unic copil al defunctei?
De asemenea va rog sa-mi spuneti ce anume trebuie mentionat de catre notar in certificatul de mostenitor pentru ca banca unde isi pastra defuncta economiile sa elibereze aceste sume de bani mostenitorului? Mentionez ca nu se poate preciza cu exactitate suma,intrucat aceasta nu este cunoscuta(nu se putea pune problema atat din punct de vedere moral cat si afectiv ca defuncta sa fie intrebata despre aceasta problema de-a lungul timpului),ci se cunoaste doar aproximativ cuantumul( modest).Se cunoaste insa numele bancii.Va percepe notarul un onorariu si pentru aceasta suma? Si daca da,cat anume din moment ce nu se cunoaste suma exacta?
Un al treilea punct il constituie o proprietate imobiliara si un teren aflate in afara teritoriului Romaniei,respectivele proprietati fiind in prezent trecute in proprietatea statului respectiv(sau ai unor terti cetateni ai statului respectiv),dar existand perspective(mai mult sau mai putin realiste) de redobandire a acestora in natura sau in echivalent.Aceste proprietati au apartinut de asemenea defunctei.Cum vor fi ele prinse in certificatul de mostenitor? Va percepe notarul o taxa si pentru acestea,avand in vedere ca ele nu mai erau de fapt in proprietatea defunctei la data decesului acesteia?

Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 22:54, 14 Mai 2011
1) Onorariul notarului se calculeaza raportat la valoarea masei succesorale, respectiv la cota de 1/4 din apartament, conform expertizelor notariale in vigoare.
2) Anterior eliberarii certificatului de mostenitor, la cererea scrisa a mostenitorului, notarul va emite o adresa catre banca respectiva prin care solicita eliberarea unui extras de cont care sa ateste sumele detinute de defuncta la banca. Astfel, va insera in certificatul de mostenitor suma exacta si va calcula taxele aferente.
3) Din moment ce proprietatile respective nu sunt la momentul decesului in proprietatea defunctei, nu pot fi incluse in masa succesorala.
Notarul va percepe o taxa in functie de masa succesorala,care va include toate bunurile defunctei,inclusiv sumele detinute la banca.
Imobilele care nu sunt in proprietatea defunctei nu intra in masa succesorala,pentru a le dobandi trebuie sa le revendicati ca mostenitor.
Completez raspunsul anterepondentilor astfel:
- referitor la suma de bani din banca, daca acesta refuza sa va dea informatii atestate prin documente in vederea dezbaterii succesiunii, notarul va inscrie in Certificatul de mostenitor ceva la modul generic "depozit bancar la Banca ....", dupa care, prezentand certificatul de mostenitor bancii, veti putea obtine un extras de cont bancar in baza caruia vi se va intocmi un nou act notaril (sau o rectificare a celui emis) in care se va mentiona suma si veti plati onorariul aferent sumei.
- tot ceea ce nu se afla in proprietatea defunctei nu poate figura in masa succesorala si, ca atare, nu pot fi transmise mostenitorilor. In aces caz, printr-o modalitate pe care va vor indica-o avocatii, poate este posibil sa revendicati la stat proprietatile respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am certificat de moștenitor în care sunt specificate doar bunurile imobile. pot accesa, făcând uz de el, depozitele bancare depistate ulterior? petredansenior petredansenior sunt in posesia unui certificat de mostenitor in care nu sunt specificate (declarate)bunurile mobile ci numai cele imobile(apartament). Pot accesa ca singur ... (vezi toată discuția)
Juridic Evghenia1 Evghenia1 Moștenesc un certificat de acționar de la mama, dar ca sa pot sa beneficiez de fructul de pe urma acestui certificat, trebuie sa fac o succesiune la notar ... (vezi toată discuția)
Testament mirunapetre mirunapetre Mama mea a mostenit un apartament prin testament fiint legatar universal,defuncta a facut testamentul in 1997 fiind vaduva fara rude in ... (vezi toată discuția)