avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Mama mea a mostenit un apartament prin testament fiint legatar universal,defuncta a facut testamentul in 1997 fiind vaduva fara rude in viata<frati,surori,copii,nepoti>.
Se mai deschide masa succesorala?
Sau ce anume trebuie sa faca pentru a intra in posesia bunurilor si a apartamentului?
Defuncta a murit in 2005.
Succesiunea s-a deschis prin moartea testatorului. (art.651 C.civ.). In urma mortii, mama dvs., ca legatar universal a mostenit universalitatea bunurilor defunctei.
In acest sens si avind in vedere circumstantele descrise de dvs. mai sus, va sfatuiesc sa incercati, in temeiul testamentului detinut, o actiune in constatarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor descrise prin respectivul testament, actiune reglementata de art.111 C.pr.civ.
Mama dvs. trebue sa se prezinte cu testamentul si toate actele de stare civila si de proprietate la un notar public din localitatea unde a avut defuncta ultimul domiciliu pentru a i se elibera certificatul de mostenitor (legatar), in baza caruia devine proprietara bunurilor care au apartinut defunctei.
avocatPetre a scris:

cel mai bun raspuns..


Multumesc!!!
Toate actele de stare civila ale mamei?
Se transcrie actul casei dupa numele defunctei pe numele mamei la notar sau plateste actele in regim de vanzare cumparare?
VA MULTUMESC PENTRU AJUTOR!
Mama dvs. va obtine un certificat de mostenitor. Cu acesta si actele casei poate sa isi intabuleze dreptul de proprietate si poate vinde etc.
Din pacate, pt ca au trecut mai mult de 2 ani de la deschiderea succesiunii ( data decesului) veti plati si impozit, pe langa onorariul notarial.
Nu are legatura cu vanzarea-cumpararea, nu sunt aceleasi taxe.

Alte discuții în legătură

Testament roxandrei roxandrei Buna ziua, sunt posesoarea unui testament cu ,,titlul universal conform art. 894 COD CIVIL''pentru bunuri mobile de la sora mamei.Mentionez ca suntem 3 frati ... (vezi toată discuția)
Mostenire wio wio wio wio buna ziua .matusa mamei mele a decedat acum cateva zile neavand copii sau vreun certificat de mostenire lasat la cineva .cum se poate intra in posesia ... (vezi toată discuția)
Succesiune?! redsofie redsofie Buna seara! As dori sa aflu daca se poate cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie; de fapt mama mea este cea care se confrunta cu acasta ... (vezi toată discuția)