avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune?!

Buna seara!

As dori sa aflu daca se poate cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie; de fapt mama mea este cea care se confrunta cu acasta problema.
Iata pe scurt situatia:
Tatal meu a decedat anul trecut in ianuarie. El si cu mama mea aveau intocmit la notar un testament in care se specifica cui revin toate bunurile lor, mobile si imobile si anume sotului supravietuitor.
Mentionez ca tatal meu a fost o persoana cu handicap grav accentuat si a beneficiat de scutire la ipozitul pe locuinta (printre altele.)
In familie suntem trei frati, din care unul locuieste in strainatate.

Problema a aparut cand mama s-a dus sa plateasca impozitul pe locuinta. Dupa ce a completat niste formulare, i s-a spus ca trebuie sa prezinte acte care sa dovedeasca calitatea de proprietar, iar ea nu stie ce anume trebuie sa faca, unde anume trebuie sa mearga, stiam ca se face succesiunein urma decesului unui membru al familiei, dar de catre cine,cum si in ce conditii( exista acest testament pe care nici unul din copii nu vrea sa il conteste)nu stim.
De aceea va rog daca se poate sa ma sfatuiti,caci mama este pensionara si nu se poate descurca fara ajutorul nostru si al dvs.
Va multumesc din inima

Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:05, 10 Ianuarie 2012
Trebuie dezbatuta succesiune dupa tatal dvs. Succesiunea se deschide prin moarte, iar dezbaterea ei o fac prin cerere succesibilii, adica mama dvs in calitate de sotie supravietuitoare si dvs ca descendenti ai tatalui. Aceasta se deschide la notarul public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Daca tatal dvs a lasat testament prin care a instituit o pe mama dvs legatar universal adica I a lasat toate bunurile mobile si imobile ce se gaseau la decesul dansului, va prezenta si acest testament notarului. Dvs in calitate de copii ai defunctului puteti sa va declarati de acord cu acesta si sa nu cereti reductiunea lui si sa I lasati mamei toata mostenirea sau sa cereti reductiunea acestuia pentru ca legal aveti dreptul ca si copii la 3/4 din mostenire. Dupa eliberarea certificatului de mostenitor, mostenitorii se vor Duce la Fisc pt schimbarea rolului fiscal si se va intabula proprietatea pe numele acestora la cartea funciara. Pt deschiderea succesiunii aveti nevoie de certificat deces, acte de stare civila din care sa rezulte rudenia cu defunctul, actele de proprietatea asupra bunurilor, certificae fiscale cu plata impozitului la zi si doi martori care l au cunoscut pe defunct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Ciobyx91 Ciobyx91 Tatal meu a decedat saptamana trecuta.As dori sa stiu cum aflu daca mi-a lasat mostenire?Mentionez ca era divortat de mama dar mai avea un copil din casnicia ... (vezi toată discuția)
Succesiune mihaeladia mihaeladia Buna ziua, Am contactat mai multi avocati (3) si de la fiecare am primit cate o opinie diferita, de aceea apelez si la dvs. In urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
In ce condiții se poate ataca testamentul? Ioan Luca Ioan Luca Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru atacarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament autentic ... (vezi toată discuția)