avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

Am contactat mai multi avocati (3) si de la fiecare am primit cate o opinie diferita, de aceea apelez si la dvs.
In urma decesului tatalui meu (mama fiind decedata in 2011) in ianuarie a.c. am descoperit ca el a lasat un testament si un act de intretinere unui nepot din partea fratelui lui; mentionez ca sunt unica fica -ce e drept infiiata, fata de care tatal meu a avut o relatie foarte rece, desi eu am incercat din rasputeri sa-i fiu aproape cu toate ca distanta fizica dintre noi era de 300Km.
In situatia de fata cine este proprietarul de drept al bunurilor ramase (mobile si imobile) ? Va intreb deoarece varul meu avand testamentul si fiind legatar universal deja a intrat in posesia bunurilor fara a se efectua succesiunea.
Din ce am aflat de la avocatii cu care am discutat, ca mostenitor legal pot cere reductiunea testamentului si aici va rog pe dumneavoastra sa-mi spuneti cum e bine sa procedez
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:18, 2 Iunie 2015
Copii infiati au absolut aceleasi drepturi ca si cei naturali.
Solicitati deschiderea succesiunii si executarea rapida a unui inventar al bunurilor.
NCC CAPITOLUL I - Transmisiunea moştenirii
SECŢIUNEA a 2-a - Acceptarea moştenirii
Art. 1115 - Întocmirea inventarului
(1) Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot cere notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, toate cheltuielile care se vor face în acest scop fiind în sarcina moştenirii.
(2) Dacă succesibilii sau persoanele care deţin bunuri din patrimoniul succesoral se opun, efectuarea inventarului este dispusă de către instanţa judecătorească de la locul deschiderii moştenirii.
(3) Inventarul se efectuează de către persoana desemnată prin acordul succesibililor şi al creditorilor sau, în lipsa unui asemenea acord, de către persoana desemnată fie de notar, fie, după caz, de instanţa de judecată competentă.

Cereti reductiunea testamentului cf. situatiei reale a succesiunii defunctului.
Multumesc mult.
Din pacate au trecut ~ 5 luni de la decesul tatalui meu si eu daca locuiesc departe de locatie si nu am stiut ca trebuie sa fac inventarul, acest var si-a insusit anumite bunuri (incepand cu ziua in care a decedat tatal meu), a incuiat proprietatea in asa fel incat eu nu pot sa intru sa verific ce a mai ramas.
La o prima evaluare (vizualizat de dupa gard) am observat ca din anumite bunuri mobile au disparut componente / piese, a avut animale domestice (galinacee, bovine, etc) pe care le-a luat din prima zi la el si aceste lucruri sunt greu de demonstrat si nici nu am cu cine discuta ca sa pot demonstra aceste fapte, avand in vedere ca el are o anumita influenta in zona dat fiind faptul ca locuieste in localitate de 47 ani.
Eu cand am ajuns in ziua decesului acest var mi-a spus ca are act de vanzare-cumparare pe absolut toata averea tatalui meu si am fost inlaturata complet de la pregatirile pentru inmormantare spunadu-mi ca nu mai am nici un drept acolo (fara insa sa-mi arate nici un act). Ulterior am aflat cum sta situatia (ca el ne-a mintit).

Ce ma sfatuiti sa fac in legatura cu inventarul ? Sa iau legatura cu un notar si sa incerc sa inventariez ce a mai ramas ?


Multumesc.
Trebuie sa va interesati la primarie daca varul a cerut si primit, cerere pt deschiderea succesiunii, daca nu a cerut, o cereti dv apoi mergeti la notar si solicitati deschiderea succesiunii.
Aveti grija la Termenul de optiune succesorala.
Tot aici discutati cu notarul despre un posibil inventar, dar acesta nu ar putea fi posibil in urmatoarele situatii..
Daca tatal dv, defunctul, a intocmit cu varul dv. Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, sau Contract de intretinere viagera, nu mai aveti ce sa faceti, nu mai obtineti nimic, el fiind Legatar universal, prin urmare primeste toata mostenirea.
Nimeni nu este obligat sa lase vreo mostenire copiilor, prin urmare poate dispune de bunuri cum doreste in timpul vietii, asa ca e posibil sa fi lasat totul varului in una din cele doua modalitati de mai sus sau prin altele.
Indiferent de situatie, trebuie deschisa succesiunea si acolo se va lamuri totul.
Trebuie dezbatuta mostenirea pt ca se face red cerea liberalitatii.
Mergeti la notar sa va faca calcule si apoi vorbiti cu mostenitor ii sa va intelegeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)
Acceptare sau nu a mostenirii ? Nico Melavi Nico Melavi Buna ziua, Va cer lamuriri in legatura cu urmatoarea situatie, daca se poate: In urma decesului concubinului meu in luna mai a acestui an, am devenit ... (vezi toată discuția)
Succesiune?! redsofie redsofie Buna seara! As dori sa aflu daca se poate cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie; de fapt mama mea este cea care se confrunta cu acasta ... (vezi toată discuția)