tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, cu care a incheiat un contract in cele din urma dupa penalizari si dobanzi la care s au mai adaugat vreo 7000ron in plus,contract pe 105 rate incheiat in 28.10.2010.acum 3 luni am descoperit ca are cancer in ultima faza iar acum o luna jumatate tatal meu a murit .... problema este ca mama mea este caznica si nu are dreptul la pensie de urmasi deoarece nu are varsta necesara si nu are posibilitatea sa plateasca.cei de la agentia de recuperari mi au spuns ca asigurarea cu banca nu mai este valabila pentru ca nu si a achitat ratele iar in contractul lor nu scrie nimic in legatura cu un presupus deces...cine ar trebui sa plateasca dar ca exista Legea mostenitorilor care neobliga sa platim noi mostenitorii.este adevarat?se poate face ceva pentru ca noi trebuie sa platim o datorie care nu este facuta de noi copii lui.pe langa faptul ca mama nostra nu are din ce sa traiasca trebuie si trebuie sa o ajutam trebuie sa ne ocupam si de niste datorii care nu sunt facute de noi si nu au o asigurare....multumesc frumos!
Nimeni nu va poate obliga sa mosteniti.
Tatal a avut ceva in proprietate inainte de deces, casa, teren,etc.?
Vedeti ce scrie in asigurarea despre care relatati.
Puteti accepta succesiunea numai sub beneficiul de inventar. Daca datoriile depasesc activele, puteti refuza mostenirea.
Noul Cod Civil -SECŢIUNEA a 2-a - Acceptarea moştenirii
Art. 1114 - Efectele acceptării
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
Art. 1115 - Întocmirea inventarului
(1) Succesibilii, creditorii moştenirii şi orice persoană interesată pot cere notarului competent să dispună efectuarea unui inventar al bunurilor din patrimoniul succesoral, toate cheltuielile care se vor face în acest scop fiind în sarcina moştenirii.
(2) Dacă succesibilii sau persoanele care deţin bunuri din patrimoniul succesoral se opun, efectuarea inventarului este dispusă de către instanţa judecătorească de la locul deschiderii moştenirii.
(3) Inventarul se efectuează de către persoana desemnată prin acordul succesibililor şi al creditorilor sau, în lipsa unui asemenea acord, de către persoana desemnată fie de notar, fie, după caz, de instanţa de judecată competentă.