Buna ziua,
Va cer lamuriri in legatura cu urmatoarea situatie, daca se poate:
In urma decesului concubinului meu in luna mai a acestui an, am devenit proprietara bunurilor imobile (casa, terenuri) in baza contractului de intretinere cu uzufruct viager si, respectiv, a contractului de vanzare-cumparare (autoturism). In acelasi timp, sunt si legatar universal al decedatului.
Mentionez ca desi am convietuit impreuna aproape 25 de ani, noi nu am avut copii, insa concubinul a avut doua fiice din casatoria anterioara, cu care, insa, nu tinea legatura de multi ani de zile.
La doua luni de la deces, notarul unde am incheiat si autentificat toate actele ma anunta telefonic ca fiicele s-au prezentat in vederea deschiderii succesiunii, si, in urma demersurilor facute, au constatat ca tatal lor nu are bunuri in patrimoniu, fapt pentru care pot obtine doar certificat de calitate de mostenitor. Notarul m-a sfatuit ca ar fi bine pentru mine, in baza testamentului universal, sa accept si eu succesiunea, pentru eventualitatea in care, in timp, ar mai aparea bunuri in masa succesorala – spre exemplu apartamentul mamei concubinului, dupa moartea ei urmand a fi mostenit de concubin (impreuna cu fratele acestuia), respectiv de mostenitorii concubinului.
Eu am intrebat notarul daca nu cumva acceptarea succesiunii ar putea sa ma “incurce”, adica sa se intoarca impotriva mea in cazul in care fiicele decedatului m-ar actiona in judecata in viitor. Nu am fost pe deplin convinsa de explicatia notarului, de aceea vin si cer parerea, daca se poate, a unui avocat: Ce implica acceptarea de catre mine a succesiunii/calitatii de mostenitor, la ce ma obliga, in conditiile in care eu nu am interes sa dezbat succesiunea si nici nu sunt interesata de un potential viitor drept de mostenire asupra apartamentului mentionat mai sus ? Pe de alta parte, stiu ca o mostenire presupune, pe langa drepturi, si acceptarea obligatiilor defunctului, eventuale datorii care pot aparea in viitor, chiar daca nu am cunostinta de ele in prezent.
Mai spunea notarul ca in baza calitatii de mostenitor fiicele pot sa ceara aducerea la masa succesorala a bunurilor mobile (electrice, electrocasnice, mobilier etc), in cazul in care nu pot dovedi ca sunt cumparate de mine, legea prezumand ca sunt proprietatea concubinului, daca au fost detinute de el timp de 3 ani neintrerupti. Va dati seama ca este greu sa dovedesc ca sunt achizitionate de mine, multe dintre ele fiind vechi, nemaistiind cine, cum si cand le-a cumparat, si, oricum, majoritatea lucrurilor din casa au fost achizitionate din banii comuni.
Ce ma sfatuiti sa fac si ce ar urma daca nu accept succesiunea sau accept succesiunea dar nu accept dezbaterea ei, in cazul in care voi fi citata ? Procedura notariala se suspenda, fiicelor ramanandu-le doar calea adresarii in instanta, sau ma pot trezi oricand cu ele acasa, alaturi de un executor judecatoresc, in vederea inventarierii bunurilor si/sau executarea silita (din cate stiu, acest lucru se poate face numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti ?
Multumesc si imi cer scuze pentru lungimea mesajului.
Cel mai recent răspuns:
romascanu , moderator
19:36, 30 Iunie 2020