avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... posibilitatea recuperarii banilor pt reparatie de la ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

posibilitatea recuperarii banilor pt reparatie de la client ca urmare a prescrierii dreptului de a solicita aceasta de la asigurator

Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: daca pentru un dosar de dauna s-a implinit termenul de 2 ani in care puteam, ca unitate service reparatoare, sa solicitam plata reparatiei de la societatea de asigurari, mai putem sa cerem achitarea contravalorii acestuia de la proprietarul autovehiculului reparat? Mentionez ca fata de acesta termenul urmeaza a se implini in cateva luni, si ca luand legatura cu dlui, ne-a transmis, verbal, ca nu intentioneaza sa plateasca reparatia, cu atat mai mult cu cat nu el s-a facut vinovat de accident.
Ce modalitati de constrangere sa plateasca avem noi la indemana?
Va multumesc anticipat celor ce veti avea un raspuns pt mine.
Cel mai recent răspuns: floare _de_ colt , utilizator 18:52, 27 Martie 2011
Singura modalitate de recuperare a banilor este actiunea in instanta a proprietarului autoturismului celui vinovat de eveniment care la randul sau va chema in solidar asiguratorul sau RCA, dar va trebui sa va grabiti ca va expira si acest termen.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Termenul special de prescriptie priveste raporturile ce izvorasc din contractul de asigurare(raporturile dintre asigurator si asigurat sau contractant cand acesta este diferit de persoana asigurata).
In cazul dv.termenul este de 3 ani,indiferent ca va indreptati impotriva asiguratorului sau a proprietarului masinii.
Nu stiu daca aveti drept la actiune impotriva asiguratorului.Acesta si-a dat acceptul pentru reparatie?

Fiind un dosar mai vechi (eu relativ nou angajata, colegii nemastiind nimic) nu stiu sigur daca avem un astfel de accept de plata. Dar, cel mai probabil ,nu exista asa ceva, intrucat nu exista o conventie de colaborare intre service-ul nostru si societatea respectiva de asigurari. Iar in lipsa unei astfel de conventii, societatile de asigurari foarte rar transmit si un accept de plata.
Daca asa stau lucrurile,puteti pretinde banii numai de la proprietarul masinii.Mai departe,este problema lui in ceea ce priveste persoana care i-a provocat paguba.
Mai am o singura intrebare si cred ca ma lamuresc definitiv in privinta acestui subiect. Citind cele postate de dl. Adrian.Tudor si apoi cele postate de "floare_de_colt", ceva imi ramane neclar: service-ul poate actiona in instanta pentru recuperarea contravalorii reparatiei soferul care a provocat accidentul sau pe cel care a fost pagubit in accident, urmand ca acesta din urma sa vada mai departe cum isi recupereaza banii de la cel vinovat?

Alte discuții în legătură

Recuperari contravaloare reparatii de la firma de asigurare niculaucarmen niculaucarmen O societate care are ca obiect de activuitate \"service auto\", poate solicita in instanta despagubire pentru reparatiile autoturismelor clientilor, de la ... (vezi toată discuția)
Amanarea platii dosarului de dauna catre pagubitul x, pana la solutionarea dosarului in instanta intentat de pagubitul y- Cristina I. Cristina I. Buna ziua. Supun expertizei dumneavoastra urmatoarea speta. In urma cu cateva luni, un autoturism apartinand lui X (pagubitul nr.1), a fost avariat, alaturi ... (vezi toată discuția)