avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza de masa

Buna ziua, durata si timpul pauzei de masa trebe sa fie comunicat angajatului?
Un angajat lucreaza 12 ore/noapte , dar este pontat doar 11 ore , 1 ora fiind considerat pauza de masa, care ora nu este comunicat angajatului, de fapt el isi face atributiunile 12 ore, ( mananca, opereaza date pe calculator, raspunde la telefon, practic neavand pauza de masa).In regulamentul intern al firmei este p referire ca pauza de masa se ia cand iti da voie timpul sa nu afecteze buna desfasurare a muncii.
La un control ITM , bineinteles dupa o sesizare al angajatului ca firma vom lua amenda? Va trebui sa-i platim orele in care nu a fost pontat angajatul?
In regulamentul intern nu apare ca se luvreaza ture de 12 ore, doar atat ca se lucreaza in trei schimburi de 8 ore.Angajatii care lcreaza in ture de 12 ore lucreaza doar de noapte si au liber 36 de ore dupa o noapte lucrata.
Este legal sau ar trebui sa apara undeva acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 25 Martie 2011
trebuie prevazut in regulamentul intern
atunci sa inteleg ca vom lua amenda la controlul ITM, in regulamentul intern nu este prevazut, nici puaza de masa ma refer ora care este liber pt pauza si nici programul de la ora 20.00 -08.00 si nici weekenduri, ca cei de noapte lucreaza si atunci.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
papic, utilizator
conform codului muncii pauza de masa este prevazuta in cele opt ore de lucru obligatorii! pauza de masa fiind in acest interval de timp de cel putin 15 minute...pana la 30 de minute. ceea ce inseamna ca in decursul celor 12 ore de lucru are cel putin 15 minute pauza de masa plus un echivalent pentru celelalte 4 ore pe care lucreaza. in consecinta nu puteti sa-i taiati o ora din cele 12 ore de lucru ca reprezentand pauza de masa. este un abuz pentru care platiti amenda celor de la ITM dar puteti fi tras la raspundere si in tribunal de catre angajati!!!
lumifatu a scris:

conform codului muncii pauza de masa este prevazuta in cele opt ore de lucru obligatorii! pauza de masa fiind in acest interval de timp de cel putin 15 minute...pana la 30 de minute. ....



Care articol din Codul Muncii prevede durata pauzei de masa ? ... nu confundati prevederile Codului Muncii , cu cele care existau in CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)
Cum calculez salar si plata concediu? papic papic un angajat a beneficiat de 7 zile concediu de odihna pe luna ianuarie, tot ianuarie a lucrat 192 de ore, angajatul lucreaza pe ture de noapte cate 12 ore ... (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)