Art. 195 din Codul Muncii prevede:
"(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile Art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca."
On conditiile unui stagiu de 28 zile si angajatorul a redus periaoda in care nu puteti avea initiativa incetarii contractului de munca de la 3 ani (cat ar fi fost daca stagiul era mai mare de 60 zile), la 1 an si 6 luni.
Daca dumneavoastra ati semant acel act aditional, erati obligata sa mai ramaneti in firma, conform contractului si actului semnat.
Dupa parerea mea, nu prea aveti sanse de castig. Asteptati sa vedeti ce pretentii are firma de la dumneavoastra. Eventual sa le reduceti, proportional cu perioada ramasa pana la implinirea termenului de 1 an si 6 luni.
Odata semnat Actul aditional la contract, presupune ca ati acceptat la acea data ce era inserat acolo. E greu de desfiintat acel act si ar fi trebuit sa va ganditi pentru cele 4 luni ramase si la alte alternative: concediu de odihna, un concediu fara salariu, etc.
Era mai simplu decat sa va angrenati intr-un proces cu sanse mici de izbanda. Insa nu ar fi rau sa contactati un avocat care cunoaste bine dreptul muncii si este dispus sa caute si in jurisprudenta cazuri similare cu al dvs.
Insa, pe orice v-ati axa acum, e cam tarziu, toate aceste obiectiuni trebuiau facute inainte de semnare, intrucat, cel putin formal, actul imbraca forma legala.
Consider ca moral si legal nu aveti de plata decat restul de 7 zile de scolarizare corespunzatoare celor 4 luni ramase.
Financiar firma si-a recuperat cheltuielile pe cele 14 luni in care ati lucrat pe baza a ceea ce ati invatat in strainatate.
Pentru scolarizare firma trebuie sa prezinte in instanta dovezi contabile ( facturi si chitante ) de cheltuieli pe care nu le poate fabrica peste noapte fara sa aibe mari probleme. Suma solicitata pentru 7 zile nu poate fi foarte mare chiar daca a creat conditii de cazare si agrement de exceptie.
Sunt de parere sa intrebati care este suma de plata totala, sa calculati procentual 7 zile, sa le platiti si sa va vedeti de drum in continuare. Incercarea de abuz a firmei se v-a stinge cu siguranta.
Va inteleg nemultumirile vis a vis de modul in care s-a facut scolarizarea. Viata reala este departe de ideal. Sunt de parere ca nu sunt productive argumentele dvs. privind imprejurarile si modul in care s-a facut scolarizarea si amintirea gustului amar pe care vi l-a lasat angajatorul.
Aveti dreptate din perspectiva semnarii actului aditional.
Sunt mai multe lucruri de luat in considerare, din punctul meu de vedere:
- nu consider ca plecarea poate fi incadrata ca formare profesionala in sensul ca nu am invatat nimic nou, pur si simplu am muncit pentru ei, nu am primit nici o diploma pentru aceasta formare profesionala, nici nu este inscrisa in cartea de munca la aceasta categorie
- ne-au fost bagate pe gat mai multe responsabilitati, in baza sigurantei pe care o aveau ca nu putem riposta pentru ca trebuie sa stam 1 an si jumatate, in sensul ca am preluat munca a 2 oameni si s-au mai adaugat si altele. Am efectuat ore suplimentare din aceasta cauza mai mult decat prevedea legea
- salariul meu a fost marit la o anumita suma din ianuarie 2008(am la mana un document semnat de ambele parti), iar eu am primit cu cateva procente mai putin, in fiecare luna, de atunci.
- inainte de a fi de acord sa platesc suma ramasa, am ajuns la un acord(verbal, din pacate) cu managerul meu si cu un reprezentant Resurse Umane cum ca, daca voi face training persoanei ce imi va ocupa locul, ma voi achita de suma ramasa. Eu training-ul l-am facut(putem sa consideram acest training aceeasi formare profesionala de care eu am avut parte), timp de 1 luna de zile cu persoana respectiva, insa dupa asta, am fost pusa in fata unei situatii jenante: ca trebuie sa platesc suma ramasa si nimeni nu-si aduce aminte de nimic.
Ca o paranteza, desi stiu ca nu poate prezenta nici un argument: numarul oamenilor care au plecat a fost foarte mare si situatiile in care au fost pusi cu legatura la acest act aditional, de asemenea. Au fost oameni care au semnat acel angajament de plata la plecare si au platit, sunt oameni care s-au trezit ca ei nu au act aditional, desi l-au semnat, sunt oameni care au semnat angajamentul de plata si nu au primit nicio cerere de plata, altii nu au semnat angajamentul si nu au primit nicio cerere de plata, etc. Deci cazurile sunt diverse....
suma ramasa este de 900 Euro! Nu este mare, nici mica, insa nu are nicio justificare
Iar totalul cheltuielilor s-a ridicat la aproximativ 3000 = transport + cazare + diurna(exclus formare profesionala)
Detalierea acestor cheltuieli nu duce la evidentierea "formarii profesionale", dar nu stiu sa tratez toate aceste probleme din punct de vedere juridic....
Multumesc pentru toate raspunsurile de mai sus