avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional - sanse de castig in cazul unei actiuni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional - sanse de castig in cazul unei actiuni in instanta

Buna seara,

Pe data de 06.02.2008 am fost angajata in cadrul unei companii multinationale, in baza unei oferte pe care am acceptat-o. La 2 saptamani de la angajare mi s-a spus ca voi pleca intr-un training in strainatate, motiv pentru care se va semna un act aditional, care ma va obliga sa raman in companie pentru 1 an si jumatate. Training-ul efectuat in afara tarii a durat 28 zile(incluzand zile nelucratoare) si a constat in tranzitionarea unui proces ce a fost externalizat in tara noastra. Merita mentionat un aspect aici: experienta mea profesionala anterioara este superioara ca nivel de cunostinte comparativ cu acest post.
Initial nu am vrut sa semnez acest act aditional,pentru ca postul pe care il acceptasem era foarte departe de oferta care mi se facuse, insa raspunsul lor a fost aproape de:"nu pleci in strainatate, pleci din firma"Actele aditionale ne-au fost date la semnat cu o zi inaintea plecarii. Si cum a fi angajat inseamna ca poti sa iti platesti luna de luna chiria si alte cheltuieli, intr-un final am semnat.
Actul aditional, pe care l-am primit de curand,este conceput in baza articolului 195 din Codul Muncii.
Formarea profesionala, detaliata in anexa actului aditional, este urmatoarea:
- prezentarea cladirii
- cunoasterea angajatilor
- prezentarea conceptului"facturi"
etc
In strainatate nu am avut parte de formare profesionala, ci doar de invatarea unui produs informatic, care era necesar pentru a pune in aplicare ce stiam deja. As dori sa adaug ca trimiterea in strainatate a angajatilor este, in fapt, o etapa ulterioara procesului de vanzare servicii a firmei, deci este in scopul ei, nu al angajatilor.In plus, nu am primit nici o certificare pentru aceasta "formare profesionala".
Am lucrat timp de 1 an si 2 luni in firma, am fost evaluata dupa 1 an ca fiind printre cei mai buni angajati ai firmei, insa presiunea psihologica din partea managementului a fost foarte mare si am decis sa plec. Ar mai fi ramas 4 luni.
La plecarea din firma, m-au pus sa semnez un angajament de plata in care era specificata suma ramasa de plata, insa eu am semnat cum ca refuz sa platesc pentru ca nu sunt de acord cu prevederile actului aditional. Acest angajament de plata avea mentionat statutul de act cu titlu executoriu.

Intrebarile mele sunt 2:

- cat de legal este actul aditional(semnat la ITM), avand in vedere faptul ca articolul 195 se refera la perioade mai mari de zile pentru retinerea angajatului in companie?
- care sunt sansele mele de a castiga un eventual proces si pe ce ar trebui sa ma axez?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaim80 , utilizator 14:29, 25 Septembrie 2008
Art. 195 din Codul Muncii prevede:
"(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile Art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca."

On conditiile unui stagiu de 28 zile si angajatorul a redus periaoda in care nu puteti avea initiativa incetarii contractului de munca de la 3 ani (cat ar fi fost daca stagiul era mai mare de 60 zile), la 1 an si 6 luni.
Daca dumneavoastra ati semant acel act aditional, erati obligata sa mai ramaneti in firma, conform contractului si actului semnat.
Dupa parerea mea, nu prea aveti sanse de castig. Asteptati sa vedeti ce pretentii are firma de la dumneavoastra. Eventual sa le reduceti, proportional cu perioada ramasa pana la implinirea termenului de 1 an si 6 luni.
Odata semnat Actul aditional la contract, presupune ca ati acceptat la acea data ce era inserat acolo. E greu de desfiintat acel act si ar fi trebuit sa va ganditi pentru cele 4 luni ramase si la alte alternative: concediu de odihna, un concediu fara salariu, etc.
Era mai simplu decat sa va angrenati intr-un proces cu sanse mici de izbanda. Insa nu ar fi rau sa contactati un avocat care cunoaste bine dreptul muncii si este dispus sa caute si in jurisprudenta cazuri similare cu al dvs.

Insa, pe orice v-ati axa acum, e cam tarziu, toate aceste obiectiuni trebuiau facute inainte de semnare, intrucat, cel putin formal, actul imbraca forma legala.
Consider ca moral si legal nu aveti de plata decat restul de 7 zile de scolarizare corespunzatoare celor 4 luni ramase.
Financiar firma si-a recuperat cheltuielile pe cele 14 luni in care ati lucrat pe baza a ceea ce ati invatat in strainatate.

Pentru scolarizare firma trebuie sa prezinte in instanta dovezi contabile ( facturi si chitante ) de cheltuieli pe care nu le poate fabrica peste noapte fara sa aibe mari probleme. Suma solicitata pentru 7 zile nu poate fi foarte mare chiar daca a creat conditii de cazare si agrement de exceptie.

Sunt de parere sa intrebati care este suma de plata totala, sa calculati procentual 7 zile, sa le platiti si sa va vedeti de drum in continuare. Incercarea de abuz a firmei se v-a stinge cu siguranta.

Va inteleg nemultumirile vis a vis de modul in care s-a facut scolarizarea. Viata reala este departe de ideal. Sunt de parere ca nu sunt productive argumentele dvs. privind imprejurarile si modul in care s-a facut scolarizarea si amintirea gustului amar pe care vi l-a lasat angajatorul.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Aveti dreptate din perspectiva semnarii actului aditional.

Sunt mai multe lucruri de luat in considerare, din punctul meu de vedere:

- nu consider ca plecarea poate fi incadrata ca formare profesionala in sensul ca nu am invatat nimic nou, pur si simplu am muncit pentru ei, nu am primit nici o diploma pentru aceasta formare profesionala, nici nu este inscrisa in cartea de munca la aceasta categorie
- ne-au fost bagate pe gat mai multe responsabilitati, in baza sigurantei pe care o aveau ca nu putem riposta pentru ca trebuie sa stam 1 an si jumatate, in sensul ca am preluat munca a 2 oameni si s-au mai adaugat si altele. Am efectuat ore suplimentare din aceasta cauza mai mult decat prevedea legea
- salariul meu a fost marit la o anumita suma din ianuarie 2008(am la mana un document semnat de ambele parti), iar eu am primit cu cateva procente mai putin, in fiecare luna, de atunci.
- inainte de a fi de acord sa platesc suma ramasa, am ajuns la un acord(verbal, din pacate) cu managerul meu si cu un reprezentant Resurse Umane cum ca, daca voi face training persoanei ce imi va ocupa locul, ma voi achita de suma ramasa. Eu training-ul l-am facut(putem sa consideram acest training aceeasi formare profesionala de care eu am avut parte), timp de 1 luna de zile cu persoana respectiva, insa dupa asta, am fost pusa in fata unei situatii jenante: ca trebuie sa platesc suma ramasa si nimeni nu-si aduce aminte de nimic.

Ca o paranteza, desi stiu ca nu poate prezenta nici un argument: numarul oamenilor care au plecat a fost foarte mare si situatiile in care au fost pusi cu legatura la acest act aditional, de asemenea. Au fost oameni care au semnat acel angajament de plata la plecare si au platit, sunt oameni care s-au trezit ca ei nu au act aditional, desi l-au semnat, sunt oameni care au semnat angajamentul de plata si nu au primit nicio cerere de plata, altii nu au semnat angajamentul si nu au primit nicio cerere de plata, etc. Deci cazurile sunt diverse....

suma ramasa este de 900 Euro! Nu este mare, nici mica, insa nu are nicio justificare
Iar totalul cheltuielilor s-a ridicat la aproximativ 3000 = transport + cazare + diurna(exclus formare profesionala)
Detalierea acestor cheltuieli nu duce la evidentierea "formarii profesionale", dar nu stiu sa tratez toate aceste probleme din punct de vedere juridic....

Multumesc pentru toate raspunsurile de mai sus

Alte discuții în legătură

Din nou act aditional formare profesionala marrona marrona Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu sfaturi. Recunosc ca acest subiect nu este nou pe forum, dar raspunsurile date nu m-au multumit total. Situatia este ... (vezi toată discuția)
Contractul de adaptare profesionala shobo187 shobo187 Salut, Am si eu o problema in ceea ce priveste Contractul de adaptare profesionala. M-am angajat acum o luna la un call center si am semnat cu contract de ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)