avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala

Buna seara!
Am stationat cu camionul de peste 7,5 t in apropierea locuintei mele, un echipaj de politie rutiera mi-a dat amenda de 3000ron fara a-mi intocmi proces verbal. Mentionez ca nu am parasit camionul, fiind nevoit sa imi iau bagajul ptr a pleca in cursa venind sotia sa il aduca. Intrebarea mea este: daca am domiciliu la doar doua strazi de locul cu pricina (am demonstrat prin prezenta actelor) pot face contestatie, si unde ma pot adresa.
Multumesc!
Amenda o puteti contesta doar la parchetul de pe langa tribunalul cel mai apropiat de domiciliul dv.
Procesul verbal de contraventie o sa va fie comunicat. Plangerea contraventionala se poate face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal de contraventie si este de competenta judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

Nu are relevanta ca aveti domiciliul la doar doua strazi de locul unde ati stationat cu camionul. Procesul verbal de contraventie trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea nulitatii absolute, mentiunile prevazute la art. 17 din OG nr. 2/2001 si, sub sanctiunea nulitatii relative, mentiunile prevazute la art. 16 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Acestea sunt prevederile legale pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand veti formula plangere contraventionala.
Multumesc ptr raspuns. Acele art. pe care le mentionati nu le cunosc. Daca eram avocat sau in masura sa cunosc ceea ce sa intamplat numai apelam la dvs. Stiu ca pot fi gasite pe net insa au termeni juridici pe care nu toata lumea le intelege.
Aveti mai jos pentru o intelegere deplina a prevederilor legale invocate,continutul articolelor 16 si 17 din OG nr.2/2001:

Art. 16. - (1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.*
(2) Abrogat.*
(3) Abrogat.*
(4) Abrogat.*
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
__________
*Alineatele (2)-(4) au fost abrogate prin art. II din Legea nr. 357/2003.
- Alineatul (11) a fost introdus prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 526/2004.

Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.


Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continutul pv conform ognr. 2/2001 stanescucristiana stanescucristiana n cazul unui proces verbal contraventional, agentul care intocmeste pv trebuie sa inscre toate datele personale ( cnp, data nasterii, adresa) ale martorului ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)
Proces verbal greșit (număr de înmatriculare greșit) StanciuAlex StanciuAlex Buna ziua! Am fost surprins astăzi, in localitate cu viteza de 82 km/h. Am semnat procesul verbal, la mențiuni mi-au trecut fără să știu,\"mă grebeam ... (vezi toată discuția)