avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Folosirea in continuare a numelui de casatorie !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Folosirea in continuare a numelui de casatorie !

In urma divortului s-a hotarat ca fosta sotie sa revina la numele purtat anterior.Numai ca refuza sa faca acest lucru desi au trecut de mult cele 15 zile in care era obligata sa-si rezolve pb.privind identitatea.Mentionez de asemenea ca se legitimeaza in continuare cu actul de identitate vechi si a reusit sa obtina un credit pt rate avand deja o datorie neachitata la BRD. As dori f.mult sa nu mai am grija acestui lucru.Nu ma simt bine stiind ca numele si adresa mea este in continuare folosit ilegal .Ce pot face in acest sens?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 00:02, 9 Iunie 2008
Cine ia creditul trebuie sa il si plateasca.

Daca nu sunteti girant nu trebuie sa va faceti probleme.

Reeditarea este generata de inutilitatea unei parti a raspunsului constatata de un utilizator a carui pozitie o respect.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
OUG 97/2005 modif. prin L.290/05
Art. 18
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;......
(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)–k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).
3) Cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5)

Art. 42
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

b) nerespectarea dispoziţiilor art. 14 alin. (1), art. 17 alin. (1), art. 18 alin. (2) şi (3), art. 38 şi 39, cu amendă de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);

Asadar, poate fi amendata de organele in drept 40-80 lei, puteti sesiza politia.
Atentie. Daca a obtinut creditul dupa trecerea termenului legal de preschimbare a numelui,dupa raminerea definitiva a hotariri judecatoresti,ne aflam deja in latura infractionala.In acest caz se impune sesizarea organelor de politie.
GHIGU a scris:

In urma divortului s-a hotarat ca fosta sotie sa revina la numele purtat anterior.Numai ca refuza sa faca acest lucru desi au trecut de mult cele 15 zile in care era obligata sa-si rezolve pb.privind identitatea.Mentionez de asemenea ca se legitimeaza in continuare cu actul de identitate vechi si a reusit sa obtina un credit pt rate avand deja o datorie neachitata la BRD. As dori f.mult sa nu mai am grija acestui lucru.Nu ma simt bine stiind ca numele si adresa mea este in continuare folosit ilegal .Ce pot face in acest sens?Multumesc anticipat.

Sentinţa de divorţ este definitivă şi irevocabilă? Dacă da, nu vă afectează cu nimic datoriile contractate de la acea dată de soţie, chiar dacă nu şi-a schimbat încă numele. O va face, oricum, după expirarea acestui termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii de divorţ, în care trebuia să-şi schimbe numele, după ce se va prezenta la poliţie în vederea schimbării numelui va fi amendată şi atât.
Nu vă faceţi probleme pentru că nu aveţi de ce. Lucrurile se vor rezolva de la sine.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume ContSters116875 ContSters116875 In cazul schimbarii numelui, ca urmare a casatoriei, in cat timp se pot actualiza datele la : banca (in cazul unui credit deja existent), serviciu ( ... (vezi toată discuția)
Buletin facut tarziu bogdanirimia bogdanirimia buna ziua! as vrea sa stiu daca mi se va da amenda din cauza ca nu mi-am facut cartea de identitate la timp.eu am intarziat 2 ani deoarece am fost plecata din ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume cristina_2345 cristina_2345 Buna ziua, Am divortat de comun acord in luna octombrie si acum cateva zile am primit decizia prin posta. Am solicitat revenirea la numele dinainte de ... (vezi toată discuția)