avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... buletin facut tarziu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

buletin facut tarziu

buna ziua!
as vrea sa stiu daca mi se va da amenda din cauza ca nu mi-am facut cartea de identitate la timp.eu am intarziat 2 ani deoarece am fost plecata din tara .
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 17:11, 26 Aprilie 2011
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 97 din 14 iulie 2005
privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români

Art. 18
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) *** Abrogată
i) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
j) în cazul schimbării sexului;
k) în cazul anulării;
l) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.
(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) - k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).
#M6
(3) Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).

Art. 42
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
......
b) nerespectarea dispoziţiilor art. .... art. 18 alin. (2) şi (3), ......, cu amendă de la 40 lei (RON) la 80 lei (RON);
deci iau amenda?
Asa se intelege din actul normativ pe care vi l-am pus la dispozitie.
Fiind in strainatate nu are ros sa primesc amenda, pentru ca ambasadei nu are rol cu actele de identitatea in afara pasapoartelor. Dar!!! statul obliga sa o faci prin imputernicit: Art. 13 alin.(6) legea mentionata mai sus ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 97 din 14 iulie 2005
In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.
. Dar cred ce e mai bien sa platesc amenda decat se deranjeze atata lumea pentru a reinoi actul cu imputernicirea.#-o
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Conform legii ar trebui sa va amendeze, dar... din experienta proprie stiu ca... nu e obligatoriu. :) Am "intarziat" un an si nu am primit amenda... Dar acum, cu "foamea de bani"... nu stiu.
Oricum, trebuie sa preschimbati cartea de identitate... :)
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume ContSters116875 ContSters116875 In cazul schimbarii numelui, ca urmare a casatoriei, in cat timp se pot actualiza datele la : banca (in cazul unui credit deja existent), serviciu ( ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume cristina_2345 cristina_2345 Buna ziua, Am divortat de comun acord in luna octombrie si acum cateva zile am primit decizia prin posta. Am solicitat revenirea la numele dinainte de ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa divort /inconveniente blackbeauty7 blackbeauty7 Buna ziua , din discutiile anterioare am inteles ca nu exista un termen ptr. revenirea la numele anterior in urma divortului dar ca trebuie sa se faca cat mai ... (vezi toată discuția)