avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume dupa divort /inconveniente
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume dupa divort /inconveniente

Buna ziua , din discutiile anterioare am inteles ca nu exista un termen ptr. revenirea la numele anterior in urma divortului dar ca trebuie sa se faca cat mai repede posibil.
In ce masura poate afecta trecerea la numele de fata,accesul legal, vanzare proprietatiile,locuinta cumparata dupa plecarea sotului ,titulri de proprietate obtinute pe numele de casatorie (nu s-a facut partaj,cealanta parte fiind disparuta plecata de mai bine de 20 de ani din tara,bunuriile obtinute nefiind obtinute in urma casatoriei)
E necesar un nou contract cumparare,cum se realizeaza toate aceste gestiuni?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:27, 6 Ianuarie 2014
Ba da doamna, exista. Termenul e de 15 zile de cand legalizati hotararea de divort. daca treceti de termen sunteti pasibila de amenda, nimic altceva.
Bunurile sunt comune, oricum sa vindeti sau ce vreti sa faceti, aveti nevoie de acordul fostului sot, o imputernicire de la el sau o hotarare de partaj.
Puteti sa dovediti schimbarea numelui cu hot de divort.
Bunurile cumparate in timpul casatoriei sunt comune, nu conteaza ca sotul era putin plecat.

in principiu schimbarea numelui nu afecteaza cu nimic dvs. putand sa faceti dovada de schimbare cu hotararea de divort.
insa, referitor la vanzarea bunurilor evident este ca nu puteti vinde de una singura pana nu partajati.
de administrat insa nu se pune problema vreunui impediment.
O.U.G. nr. 97/2005 prevede:
Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) la expirarea sau revocarea interdicţiei titularului de a se afla în anumite localităţi;
i) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
j) în cazul schimbării sexului;
k) în cazul anulării;
l) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.
(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).
(3) Cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).

Se primeste doar o amenda cuprinsa intre 25 si 50 lei.:)
Buna ziua, in primul rand va multumesc ptr. raspunsul rapid dar continui sa am ceva nelamuriri in cazul meu in particular :

Care sunt demersuriile ce e necesar ptr. partaj? nu exista posibilitatea de a lua legatura cu ex sub nici o forma( in momentul disparitiei lui locuiam in chirie ,Locuinta actuala e cumparata doar de mine cu banii castigati in strainatate,desi eram legal casatoriti )Locuiesc in strainatate impreuna cu baiatul meu care mi-a fost incredintat in urma divortului, divortul a durat ceva timp neputand fi localizat va trebui sa trec prin aceiasi procedura anevoiasa si costisitoare ptr. partaj?
O, da, la fel. Va fi ceva mai greu ca va trebui sa dovediti ca nu a avut nicio contributie la achizitionarea bunurilor.
Cu citarea paratului veti proceda ca la divort.
Veti depune cererea de partaj pe care ar fi bine sa v-o redacteze un avocat, veti timbra cu 3% din valoarea pe care o apreciati a imobilului, copie cf cu originalul a actului de proprietate. Va pregatiti cu martori pt ce sustineti care sa nu va fie rude..
Nu stiu ce sa va mai zic, va dura.
Pacat ca nu ati divortat intai si abia apoi sa fi cumparat.

Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume ContSters116875 ContSters116875 In cazul schimbarii numelui, ca urmare a casatoriei, in cat timp se pot actualiza datele la : banca (in cazul unui credit deja existent), serviciu ( ... (vezi toată discuția)
Buletin facut tarziu bogdanirimia bogdanirimia buna ziua! as vrea sa stiu daca mi se va da amenda din cauza ca nu mi-am facut cartea de identitate la timp.eu am intarziat 2 ani deoarece am fost plecata din ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume cristina_2345 cristina_2345 Buna ziua, Am divortat de comun acord in luna octombrie si acum cateva zile am primit decizia prin posta. Am solicitat revenirea la numele dinainte de ... (vezi toată discuția)