Puteti sa cititi ordinul 3512 pe adresa de mai jos.
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
O sa constatati chiar din primele pagini ca intre elementele obligatorii ce trebuie sa le contina documentele financiar-contabile (inclusiv chiatntele) nu este consemnata "stampila"( la pag 2).
Apoi in anexele unde se explica folosirea fiecarui document, la multe a fost uitata din vechea legislatie, pe acolo si stampila sau LS (loc de stampilat). Aceasta chiar daca se repeta si-acolo ca elementele obligatorii pe chiatnta sunt a), b), c)... fara a fi scris si cuvantul stampila la "continutul minim al formularului" (pag 56 punctul 5). Ultimul element obligatoriu este semnatura si nu stampila.
Iar in anexa unde sunt prezentate formularele efectiv asa cum arata, la chitanta cod 14-4-1 (pag 131) este scris doar "casier" si nicaieri stampila sau LS.
Am si doua adrese de la institutii de stat cu privire la stampilarea documentelor contabile unde se explica faptul ca in legislatia in vigoare nu se prevede obligativitatea folosirii stampilei, iar unul din acestea face referire la legea 571 Codul fiscal actualizat care, pentru alinierea la normele europene, nu mai prevede, ca in trecut, obligativitatea stampilarii documentelor finaciar-contabile.
Cu toate acestea, probabil din inertie (poate ceva de genul copy-paste), a ramas in multe locuri scris faptul ca se stampileaza..., asa cum gasim chiar si in Codul fiscal actualizat ce-l puteti consulta pe adresa:
[ link extern ]
Dar, chiar daca prevederile legale, nu mai prevad obligativitatea stampilarii documentelor si-adesea, asa cum vedem sunt contradictii chiar in continutul acelorasi acte normative, noi o sa folosim in continuare stampila si pentru faptul ca inca multe institutii si parteneri de afaceri solicita acest lucru (finatele, bancile...).
Acest lucru poate va dispare treptat si pentru faptul ca o stampila se poate face acum foarte usor, la coltul strazii si daca-ar vrea cineva sa fure pe baza stampilei ar putea sa o faca lejer, pe cand semnatura celui care are dreptul legal sa scoata, de exemplu, banii asociatiei din contul bancar, este mai greu, daca nu imposibil de reprodus.