avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

am un teren donat de parinti si as dori sa-l vind ....probleme? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 23:03, 9 Iunie 2008
nu
ar fi necesar o declaratie din partea parintilor ,ptr am inca 2 frati ,ptr al vinde fara probleme? multumesc
Eventual o declaratie din partea fratilor si anume ca nu au obiectiuni cu privire la donatia pe care v-au facut-o parintii. Dar nu e neaparat nevoie. Daca doriti, totusi, sa "impiedicati", pentru viitor, o anumita actiune a fratilor pentru nulitatea donatiei, cel mai bine intrebati la notarul care va face actele de vanzare. dvs puteti vinde si fara declaratie din partea fratilor, nu e o cerinta necesara, doar o masura de precautie pt dvs, pentru situatia in care banuiti ca fratii vot avea ceva de obiectat in viitor si vor ataca donatia in instanta. Daca donatia va fi anulata, veti avea probleme ulterior cu cel care cumpara acum imobulul respectiv.
In principiu, fratii nu pot cere anularea sau revocarea donatiei, ci dupa decesul parintilor, eventual raportarea donatiei la masa succesorala daca se incalca rezerva. In cazul in care bunul nu se mai afla in patrimoniul beneficiarului, se raporteaza valoarea acestuia.
Asta inseamna ca daca un frate a primit de la parinti un anumit bun, in timpul vietii lor, in cazul in care decedeaza parintii acesta are dreptul la mai putin din mostenire decat daca nu ar fi primit bunul respectiv. Este firesc sa fie asa pentru ca altfe lun copil ar putea sa primeasca tot prin donatie sau vanzare-cumparare si astfel ar putea fi nedreptatiti ceilalti frati.
Legea spune ca chiar si vanzarea-cumpararea cu rezerva uzufructului viager unui succesibil direct (adica fiu) este prezumata donatie in raport cu ceilalti frati mostenitori.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
V-am răspuns pe un alt topic: NU.
Nu trebuie să cereţi vreo declaraţie din partea părinţilor sau din partea fraţilor cu privire la înstrăinarea acestui teren dobândit prin donaţie. Dacă după decesul donatorilor, actul de donaţie va fi atacat de fraţii dv., deoarece li s-a încălcat astfel rezerva succesorală, caz în care chiar dacă se va ataca acel contract de donaţie, cumpărătorul imobilului dv. pe care l-aţi dobândit prin donaţie nu va păţi absolut nimic fiind cumpărător de bună-credinţă, astfel că dreptul său dobândit prin vânzare nu poate fi afectat.;)

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Testament fara succesiune 10129 10129 Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie AndreiL19 AndreiL19 Buna ziua! Suntem 3 frati iar parintii au decis ca la inceput de drum sa ofere fiecaruia dintre noi un apartament cu 2 camere. Primilor doi le-au oferit ... (vezi toată discuția)