avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Buna ziua!

Suntem 3 frati iar parintii au decis ca la inceput de drum sa ofere fiecaruia dintre noi un apartament cu 2 camere. Primilor doi le-au oferit insa acum au imbatranit si nu mai au puterea financiara respectiva. Au hotarat ca mie, ultimul, sa imi doneze actuala locuinta, casa + teren, prin contract de donatie. Ceilalti doi frati sunt dispusi sa semneze ca sunt de acord. Tata, anterior casatoriei actuale, mai are 2 copii recunoscuti de el. In cazul in care, dupa efectuarea actului de donatie, apar cei doi frati si vor sa aibe si ei cota parte, pot ataca actul de donatie?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:07, 27 Iunie 2017
Da, pot sa ceara reductiunea donatiei daca li se incalca rezerva succesorala. Reductiunea poate fi ceruta numai dupa decesul tatalui, in termen de 3 ani de la data decesului.
Donatia dvs o sa fie prima care se reduce intrucat donatiile se reduc incepand cu cea mai recenta.
Va sfatuiesc sa incheiati un contract de intretinere.
Cu siguranta li se va incalca rezerva succesorala fiindca cei doi nu vor primi nimic. Contract de intretinere nu mi se pare ca este solutia cea mai buna in acest caz. In domeniul in care lucrez sunt plecat cam 6 luni pe an iar sotia mea are un servici care nu ii permite sa aibe grija de ei in permanenta, si ma gandesc la aceste lucruri ca pot cauza o o anulare a contractului de intretinere.
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
AndreiL19, utilizator
In primul rand, fratii nu au de ce sa isi dea acordul. Apartamentul e proprietatea parintilor dvs, care sunt in viata si ca atare pot sa dispuna dupa cum doresc.
In al doilea rand, fratii dvs deja au primit fiecare cate un imobil. Deci nu au nici un temei legal sa va "atace" un eventual contract de donatie.
Donatiile sunt supuse reductiunii numai daca incalca rezerva succesorala, ceea ce nu e cazul in privinta primilor doi frati
Da, fratii vitregi pot sa o faca. Dar, asta inseamna sa: afle de contractul de donatie, sa fie suficient de determinati fizic si financiar, sa angajeze si sa plateasca un avocat, sa deschida un proces care dureaza cateva luni bune sau poate chiar ani.
Si toate lucrurile de mai sus pentru o cota de 1/10 din apartament. In practica "atacarea" unei donatii se concretizeaza in cel mai rau caz in obligarea celui care a primit donatia sa le achite celorlalti mostenitori o suma de vani reprezentand valoarea rezervei incalcate. Dar actul initial ramane "in picioare". Apartamentul nu vi-l ia nimeni inapoi.
Cei doi frati ai mei sunt de acord cu acest act, nu il vor ataca in vreun fel, chiar daca este diferenta de valoare intre apartamentele ce le-au primit ei si casa+terenul ce vor parintii sa mi-l doneze. Grija mea este fata de ceilalti doi frati vitregi, care si-au mai facut aparitia cerand anumite sume de bani. In concluzie am inteles, donatia poate fi atacata la un moment dat, iar daca se intampla va fi un stres inutil si nu am nevoie de asa ceva. Nu cumva cel mai sigur (dar si costisitor) este un contract de vanzare-cumparare?

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
Admin, administrator
Si donația și vânzare sunt la fel de sigure.
Dacă nu le dati bani părinților, vânzarea.. .E cam egală cu zero.
Mai bine o donație sănătoasă decât o vânzare dubioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Donatie amliw amliw Am primit 1000mp teren intravilan ca donatie cu acte notariale de la tatal meu in anul 2009, as vrea sa incep constructia unei case pe acel teren, intrebarea ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)