Buna ziua.Baiatul meu are dosar penal ! Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice art 86Alin2 si art 87 alin 1 din Oug195/2002 cu apl art 33 lit a si b Cp. Ce pedeapsa poate primi? Nu are avocat dar vreau unul ! Care este onorariu ptr un avocat in asemenea situatie ? VA MULTUMESC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inchisoare de la 1 la 5 ani.Se pare ca exista un concurs de infractiuni, fiul dvs. a condus pe drumurile publice fara permis , dupa ce a consumat alcool.
Depinde si de antecedentele sale penale, ca si de alte circumstante personale sau cu privire la svarsirea faptei.Onorariul avocatului il stabiliti cu acesta.
OUG 195/2002 rep. :
Art. 86 (2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Pedeapsa pentru conducere cu permis necorespunzator, retras sau anulat (86 alin. 2) este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penala.
Pedeapsa pentru conducere cu imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l este inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Art. 33 C. proc. pen. se refera la cazurile de indivizibilitate, iar lit. b prevede savarsirea infractiunilor prin aceeasi fapta, deci in acelasi moment, ceea ce inseamna ca este un concurs formal de infractiuni care se pedepseste conform art. 34 Cod penal:
- se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte (intre limitele expuse mai sus)
- se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita pana la maximul ei special (maximul trecut mai sus, 5 ani in acest caz), iar daca acest maxim este socotit neindestulator, se poate adauga un spor de pana la 5 ani.
Maximul posibil ar fi de 10 ani, dar nu cred ca se va ajunge pana acolo.
Minimul poate fi pedeapsa inchisorii pentru infractiunea mai grava (alcoolemia ridicata), la care s-ar putea adauga in tot sau in parte amenda pentru cealalta infractiune.
Daca pedeapsa inchisorii care se stabileste este mai mica de 3 ani, se poate obtine suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere (art. 81 C. pen.) sau executarea la locul de munca (art. 86 ind. 7 lit. b C. pen.).