avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Exemplu practic pentru o prescriptie extinctiva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Exemplu practic pentru o prescriptie extinctiva

Va rog f. mult sa ma ajutati cu un exemplu practic despre modul cum trebuie sa operez in actele contabile ale unei asociatii de proprietari o prescriptie extinctiva pentru un datornic al asociatiei.

Concret , se prescriu 5 luni de cheltuieli la intretinere ptr un proprietar al unui bloc cu 20 apartamente, cu o valoare totala de 500 ron.Exista toate aprobarile ptr ac prescriere, suma va fi suportata de catre toti proprietarii prin suplimentarea fondului de reparatii cu suma de 500 ron.Exista si toate aprobarile ptr aceasta solutie.

Intrebarea este cum procedeaza administratorul , contabilul.Ce operatii se fac, ce conturi folosim, cum facem reglarea balantei etc.Nu am mai facut niciodata o astfel de operatie si nu vreau sa gresesc. Va multumesc

Doar in baza unei hotarari judecatoresti ve-ti putea scoate din contabilitate aceasta suma.
Atentie!!
Cu sau fara hotarare judecatoreasca este treaba proprietarilor daca ei au hotarat sa suporte acea restanta de 500 lei, care probabil a fost repartizata unui proprietar si-acum trebuie scoasa din sarcina acestuia, poate chiar folosindu-se de prevederile referitoare la prescriptie daca aceasta datorie este mai veche de 3 ani...

Asadar in contabilitate, pana la un moment dat trebuie sa ganditi si sa actionati exact invers de cum ati facut atunci cand ati inregistrat suma de 500 lei in sarcina datornicului.
Mai depinde si de forma de contabilitate pe care o conduceti: in partida simpla sau in partida dubla. Daca asociatia dumneavoastra tine contabilitatea in partida dubla, ar trebui sa nu discutam aici pentru ca, de obicei aceasta metoda a conatbilitatii este folosita de oameni cu pregatire contabila, care stiu cum functioneaza conturile, corelatiile s.a.m.d.
Asa ca in asteptarea unor eventuale precizari, sa spunem ca inregistram aceasta prescriere in cazul contabilitatii in partida simpla.
Aceasta suma este inregistrata in fisa individuala ca restanta la intretinere a proprietarului. Pe primul rand liber, sub ultima opreratiune inregistrata, se scrie data de astazi; la explicatii scrieti: suma prescrisa conform deciziei comitetului sau hotararii judecatoresti sau alt document, proces verbal...; se face scaderea sumei simplu matematic ajungand la zero daca nu mai sunt si alte sume in acel sold.
Presupun ca suma de 500 lei a fost mentinuta in permanenta si pe lista de plata ca restanta. La urmatoarea lista dispare acesasta suma.
Matematic o repartizati proprietarilor asa cum ati hotarat si va fi afisata pe lista de plata tuturor proprietarilor, intr-o coloana separata, fara nici o legatura cu reparatiile, totalul fiind 500 lei. Aceste sume repartizate, le inregistrati in fisele fiecarui proprietar ca datorie, adunata la cotele de intretinere normale ale lunii.
Pe masura ce fiecare proprietar achita se inregistreaza in acele fise sumele si se stinge datoria.
Situatia soldurilor de activ si pasiv nu se schimba cu nimic deoarece pana astazi aveati in activ suma de 500 lei de incasat ca restanta intretinere (dat stiati ca trebuia incasat de la un singur om), iar de maine aceeasi suma de 500 lei apare in activ tot ca suma de incasat (dar acum stiti ca trebuie incasata de la mai multi oameni).
Cam la fel s-ar intampla si intr-o balanta de verificare daca tineti contabilitatea in partida dubla.

Ganditi-va, poate e mai usor, ca vin cativa vecini si va spun ca platesc ei restanta proprietarului respectiv. Taiati chitante de 50 lei, 20 le, 15 lei... pana acoperiti cei 500 lei. Ca sa apara corect pentru toata lumea in lista datornicului mentionati "transferat suma la vecinii..." sau "achita de vecinii...." iar la vecini in fisele lor incarcati cu sume dupa dorinta fiecaruia si descarcati cu aceleasi sume achitate pe chitante. Balanta se prezinta cu rulaj debitor de 500 lei, rulaj creditor de 500 lei si sold zero.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
Adriantot, moderator
Va multumesc din suflet pentru lamuririle date.In asociatia noastra se tine contabilitatea in partida dubla, asa s-a mostenit de la vechea echipa.Mi- ati putea da cateva indicatii suplimentare si pentru aceasta situatiea contabilitatii in partida dubla?
Inca o data , multe ganduri de pretuire si multa, multa stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog indrumare pentru verificarea unei asociatii de proprietari teodora2 teodora2 Buna ziua, Am primit o solicitare pentru a verifica corectitudinea din actele unei asociatii de proprietari. Probleme este ca nu am mai activat in acest ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)