avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu acord - chiar este necesara chemarea in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu acord - chiar este necesara chemarea in judecata?

Buna ziua,

Voi intra intr-o procedura de divort in care este implicat si un minor de 3 ani. Divortul este de comun acord, in toate aspectele, inclusiv cu cine va sta copilul, si anume cu mama.
Am inteles ca prezentarea la judecatorie in termeni de 'comun acord' nu rezolva nimic si se pronunta ne-divort. Am mai inteles ca pentru solutionare (intr-un timp rezonabil de cateva luni) este 'necesar' ca parintele care ramane cu copilul sa il cheme pe celalalt in judecata si sa ii atribuie tot felul de atribute josnice aceasta fiind cam singura solutie.

Intrebarea este cea din subiect: chiar este necesara chemarea in judecata in cazul acordului comun pentru a obtine o decizie sa zicem favorabila adica divortul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:15, 25 Martie 2011
acum puteti divorta prin acord si daca aveti copil minor. se concepe o cerere de divort se semneaza de amandoi si va prezentati impreuna si la depunerea cererii si la primul termen. cu putin noroc, terminati la primul termen.
pt un divort prin acord nu mai aveti nevoie de martori si nici sa va expuneti motivele.
In baza noii Legi 202/2010, divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Singura autoritate competenta sa se pronunte asupra desfacerii casatoriei atunci cand exista un copil rezultat din casatoria sotilor asa cum este in cazul dvs. este instanta de judecata.
Sotii pot solicita desfacerea casatoriei prin acordul lor si pot incheia un acord in acest sens atat pe divort cat si pe cererile accesorii divortului-incredintare minor, pensie de intretinere, nume si eventual stabilirea unui program de vizitare minor.
Nu este necesar ca sotii sa se invinovateasca reciproc pentru a se desface casatoria prin acordul sotilor, ci dimpotriva este o varianta eleganta si in acelasi timp facila pentru ambele parti.
Mai mult decat atat, in aceasta varianta sotii nu vor mai fi nevoiti sa probeze motivele de divort si nici celelalte cereri accesorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul alexandra30 alexandra30 Daca ambele parti sunt deacord sa divorteze, cat timp va dura pana cand se va finaliza divortul, avand in vedere ca avem si un copil si ce trebuie sa fac pt a ... (vezi toată discuția)
Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)
Divort anairam2807 anairam2807 cum se poate divorta la notar prin cea mai simpla cale si cea mai ieftina pentru a nu mai avea grad de rudenie cu sotul deoarece am probleme la serviciu. (vezi toată discuția)