avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA norme - contract obligatoriu pentru asigurari de ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA norme - contract obligatoriu pentru asigurari de pensie?

Pt o PFA norme, infiintata in 2004, care nu a incheiat contract de asigurare cu Casa Nationala de pensii, norma pe anul acesta fiind 8040 ron,este obligatorie incheierea contractului cu casa de pensii? cam cat o sa platesc majorari?mentionez ca nu lucrez in alta parte.
Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 23:16, 12 Ianuarie 2012
Da, incheierea contrcatului de asigurari este obligatoriu. Veti plati majorari si penalitati pe 5 ani din urma. Nu pot preciza suma.
Conform prevederilor art. 6 alin (1) punctul IV din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011, în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (8.088 lei) şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;

Ce sa inteleg eu din legea asta? daca norma mea e de 8040..deci mai mica de 8088, de ce sunt obligata sa inchei contract si sa platesc si penalitati?
Ati uitat cumva ca functionati din 2004? Intai se aplica legea in vigoare pana la 1.01.2011.
gabby84, pe ultimii 5 ani 2006-2010 ai avea de plata undeva in jur de 12.000 RON.
Din 2011, daca esti la norma de venit si ai norma 8040 RON sigur esti obligat sa contribui la pensii, norma de venit reprezinta VENITUL NET. Legea pensiilor spune de 8088 RON venit BRUT, sigur depasesti cei 8088 prin incasari din moment ce iti convine norma de venit de 8040 RON.
Zilele acestea am aflat ca nu e obligatoriu, cel putin asa a spus o functionara de acolo.

Alte discuții în legătură

Decizie referitoare la obligatiile de plata si calcul accesorii msmarian msmarian sint pfa.si am un atelier de vulcanizare la tara cu profit foarte mic. va rog ajutatima cu un sfat. a venit un plic de la casa de pensii ca sa platesc pe ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii si deciziile de impunere la pfa ElNino ElNino Buna seara! Am o situatie mai ciudata in relationarea cu Casa de Pensii si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. Sunt PFA in regim venit real si anul ... (vezi toată discuția)
Intreprinderea familiala si noua lege a pensiilor nicole_tdnl nicole_tdnl Buna seara. As avea si eu o nelamurire cu privire la obligativitatea asigurarilor sociale de stat. In cazul unei intreprinderi familiale daca administratorul ... (vezi toată discuția)