Buna seara. As avea si eu o nelamurire cu privire la obligativitatea asigurarilor sociale de stat. In cazul unei intreprinderi familiale daca administratorul are ca venit anual 745 lei este obligat sa plateasca pentru pensie?
In art.6 al Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este mentionata obligativitatea asigurarii in sistemul de pensii publice pentru "persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţile conomice;d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;". Avand in vedere ca salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este pentru anul 2011 de 2.022 lei, asta inseamna ca daca nu realizez venituri de minim 8.088 lei pe an nu sunt obligat sa platesc contributia pentru pensii? Nu stiu daca am inteles bine sau mi-a scapat vreun aspect. De aceea va rog pe cei care cunoasteti aceasta situatie sa ma lamuriti. Va multumesc anticipat.
cei 745 reprezinta venitul net sau brut? 8088 e vorba de venit brut, asta inseamna ca pentru incasari de peste 8088 ron ar trebui sa cotizati la pensii chiar daca la final de an va ramin doar 745 ron ca profit(venit net)