avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Declaratie de asigurare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Declaratie de asigurare

Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract semat cu ei?noi avem a IF ,si platim doar la sanatate nu si la pensi.as dori sa stiu caca ma pot ei obliga sa platesc.MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 15 Septembrie 2011
Sunt cateva exceptii privind persoanele care nu sunt obligate la plata contributiilor sociale in sistemul publicde ex: avocatul insa si acesta este obligat la randul lui sa contribuie in sistemul caselor de asigurari a avocatiilor; persoanele care nu realizeaza venituri. In rest contractul se presupune incheiat prin efectul legii.
1. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;

2. Asta inseamna ca daca din IF obtineti un venit anual brut de 4 x 2.022 = 8.088 lei sunteti asigurat obligatoriu, prin efectul legii, si trebuie sa cotizati la Pensii.
noi avem a IF ,si platim doar la sanatate nu si la pensi

Aveti obligatia sa platiti si la pensii, conform art.6 alin.1 pct.IV lit b) din legea 263/2010
Art. 6. — (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

tudorvaleriu a scris:

1. Iata ce spune Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;

2. Asta inseamna ca daca din IF obtineti un venit anual brut de 4 x 2.022 = 8.088 lei sunteti asigurat obligatoriu, prin efectul legii, si trebuie sa cotizati la Pensii.
[/qin
in if suntem 2 eu si sotul meu.amandoi trebuie sa facem 8.088 separat sau impreuna?si daca nu am realizat atat venit sunt obligata sa cotizez?multumesc
1. Din textul de lege eu inteleg ca este vorba de venitul anual penru o persoana.
2. Normele de aplicare a Legii 263/2010 precizeaza ca daca venitul se micsoreaza atunci faceti cerere la Casa de Pensii pentru incetarea declaratiei de asigurare.
3. Aici ar fi mai multe de spus dar nu este spatiu, de aceea va recomand:
- sa mergeti cat mai repede la Casa de Pensii sa va lamuriti;
- sa cititi Legea 263/2010 si Normele de aplicare a ei (aprobate prin HG 257/2011).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii sanatate (inclusiv retroactiv?) alinaariton alinaariton am deschis un PFA si ma intereseaza si pe mine in primul rand daca este legal sa imi ia cei de la casa de sanatate banii retroactiv,din anul 2006,tinand cont ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa fac declaratie de asigurare la casa de pensii? garbiny garbiny Buna ziua, Am primit de la Casa de pensii o scrisoare prin care se spune: Avand in vedere prevederile art.6,alin.1,pct.IV din Legea nr.263/2010,privind ... (vezi toată discuția)
Contributie la fondul de pensii canto canto Buna ziua, Sunt titularul unei intreprinderi individuale si nu stiu daca sunt obligata sa contribui la fondul de pensii ?(contribui la fondul de ... (vezi toată discuția)