avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie la fondul de pensii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie la fondul de pensii

Buna ziua,
Sunt titularul unei intreprinderi individuale si nu stiu daca sunt obligata sa contribui la fondul de pensii ?(contribui la fondul de sanatate..).Mentionez ca nu am contract individual de munca la nici o societate.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:37, 26 August 2011
Puteti sa consultati ce raspunsuri au fost postate pe forum legat de problema dumneavostra la adresa urmatoare REFERITOR LA REGIMUL JURIDIC AL II
Din OUG 44/2008 referitor la Intreprinderea individuala (II) rezulta urmatoarele:

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
...

2. Normele de aplicare a Legii 263/2010 spun:

Art. 13
In sistemul public de pensii sunt obligate sa depuna declaratie individuala de asigurare persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege.

3. Asadar daca obtineti un venit brut anual egal cu cel putin (2022 lei x 4) 8088 lei trebuie sa depuneti declaratia de asigurare la Casa de Pensii.

4. Mergeti la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul si se rezolva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia...obligatorie la intreprinderea individuala ? roxanne^^ roxanne^^ Din cate stiu , in cazul inbtreprinderii individuale,obligatorii sunt cotizatiile de 5.5 % CAS si 16% impozit pe venit. Poate cineva sa-mi spuna daca si pensia ... (vezi toată discuția)
Pfa-uri contributii casa de pensii georgica114 georgica114 PFA-urile care au normă de venit mai mică de 8088 lei sunt obligate să plătească contribuţii la Casa de Pensii ? (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare cristemonica cristemonica Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract ... (vezi toată discuția)