avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Trebuie sa fac declaratie de asigurare la Casa de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Trebuie sa fac declaratie de asigurare la Casa de pensii?

Buna ziua,
Am primit de la Casa de pensii o scrisoare prin care se spune:
Avand in vedere prevederile art.6,alin.1,pct.IV din Legea nr.263/2010,privind sistemul unitar de pensii publice(intrata in vigoare incepand cu 01.01.2011)-
1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu,prin efectul legii
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Precum si ale art.11 din Legea 263/2010,potrivit careia:
1) Persoanele prevazute la art6,alin1),pct IV care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare.

Va notificam
Se va îndeplini obligatia legala de a depune la Casa de pensii declaratia individuala de asigurare .
Trebuie sa va prezentati cu:
1)Adeverinta de la Administratia finantelor publice din care sa reiasa venitul brut realizat pe anul fiscal 2012
2)copie dupa declaratia 200,depusa la Finate,aferenta anului 2012

E adevarat ca am obtinut in anul 2012(in care nu am avut asigurare sociala) unele venituri (nerepetabile), numai din vanzarea unor actiuni la Bursa (deci nu m-am incadrat in nici unul din cazurile a-e de la pct IV,in plus incepand din 2013 am contract individual de munca.
E cazul sa merg la Casa de pensii sa fac acum declaratie de asigurare?
Multumesc mult anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Declaratie de asigurare cristemonica cristemonica Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract ... (vezi toată discuția)
Contributie la fondul de pensii canto canto Buna ziua, Sunt titularul unei intreprinderi individuale si nu stiu daca sunt obligata sa contribui la fondul de pensii ?(contribui la fondul de ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurari sociale la casa de pensii peugenia peugenia buna ziua, as dori sa stiu care este termenul legal pentru incheierea contractului de asigurari la casa de pensii (am fost instintat la data de 01 08 2012 ... (vezi toată discuția)