avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa - contributii sanatate (inclusiv retroactiv?)
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa - contributii sanatate (inclusiv retroactiv?)

am deschis un PFA si ma intereseaza si pe mine in primul rand daca este legal sa imi ia cei de la casa de sanatate banii retroactiv,din anul 2006,tinand cont de faptul ca mi-am deschis PFA din 2009,si in al doilea rand daca este obligatoriu sa platesc la casa de pensii,tinand cont de faptul ca nu am foarte mari venituri.
Cel mai recent răspuns: Cristian Oceanu , Mediator 21:19, 25 Mai 2011
Buna seara,
va recomand sa studiati Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, unde la art.6, alin (1), se specifica: "in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii:
pct IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut [adica 2.022 leix4=8.088 lei (2.022 este cunatumul pentru anul 2011, pentru anul 2010 a fost de 1.836 lei si 1.580 lei pt. anul 2009 spre ex)] utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
lit c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
Daca ati fost somer si ati beneficiat de ajutor de somaj, pt. acea perioada sunteti scutita de plata contributiei la pensii.
Referitor la perioada 2006-2009 trebuie sa vedeti daca ati realizat venituri si in ce cunatum.
Din cate stiu pana la aparitia Legii 263/2010 puteati stabili dvs. care era suma cu care doreati sa va asigurati la casa de pensii (existand totusi un minim si acolo), insa din 2010 s-a schimbat metodologia.
In orice caz studiati legea mentionata anterior (L 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice)si cred ca veti gasi acolo raspunsurile necesare.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie de asigurare cristemonica cristemonica Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract ... (vezi toată discuția)
Pfa persoana in varsta ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)
Intreprinderea familiala si noua lege a pensiilor nicole_tdnl nicole_tdnl Buna seara. As avea si eu o nelamurire cu privire la obligativitatea asigurarilor sociale de stat. In cazul unei intreprinderi familiale daca administratorul ... (vezi toată discuția)