avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA apartament PF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA apartament PF

As dori un raspuns de la dumneavoastra.
In cazul in care semnez un contract de vanzare cumparare pt. un apartament de la o persoana fizica care nu s-a inregistrat ca PFA si nu-mi percepe TVA, daca ulterior se va inregistra sau va fi inregistrat ca PFA, poate cere de la mine retroactiv TVA-ul? Este in drept sa ceara acest TVA de la mine? Este considerata culpa mea ca nu am platit TVA, fiindca nu aveam cui?
In concluzie, pana la urma, am nevoie de mai multe raspunsuri.
Va multumesc anticipat.
Daca achizitionati un imobil de la o persoana fizica nu plati TVA , dar , daca este inregistrata ca persoana fizica autorizata in momentul achizitionarii ap . atunci platiti TVA .
NU se poate plati TVA dupa ce ati cumparat ap. si apoi se inregistreaza ca PFA .
Ba se poate, daca ANAF inregistreaza din oficiu vanzatorul ca platitor de TVA si apoi cere TVA-ul aferent operatiunilor derulate ;)
Revenind la intrebarile mele: este indreptatit sa ceara TVA-ul de la mine? Eu sunt in culpa fiindca nu am avut cui sa platesc TVA-ul?

O alta intrebare - exista vreun site pe care pot verifica PFA existente, inregistrate?
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2008
ContSters20980, utilizator
sunt persoana fizica si vreau sa-mi vand apartamentul , nu sunt obligat la plata TVA-ului . Sunt obligat la plata TVA-ului in situatia in care am o afacere de vanzari imobila " la negru" si ma descopera fiscul ca ne fiind declarat platitor de TVA , atunci ma inregistreaza din oficiu , daca are continuitate, nu daca vand azi imobilul proprietate personala sunt obligat sa ma inregistrez ca platitor de TVA .#-o
Sigur ca da, este o mare diferenta intre vanzarea unui apartament proprietate personala (pana la urma un "eveniment" normal in viata oricarui om) si alta e vanzarea unui apartament intr-un bloc construit special pentru asta. Nu neaparat "la negru", ci tocmai din dorinta de a evita TVA-ul. Numai ca din ianuarie nu mai merge.

Acum ma uit ca in primul mesaj nu se specifica daca apartamentul e nou, cumparat de la un dezvoltator, sau nu...

Alte discuții în legătură

Tva pentru locuinte noi ancavnt ancavnt Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ... (vezi toată discuția)
Referitor la tva si impozit la vanzare terenuri intravilane (un ... GINACP GINACP Referitor la TVA si impozit la vanzare terenuri intravilane (un teren, doua, trei, etc.) de catre o persoana fizica: Cand esti platitor de TVA? (exemplu, ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)