avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA apartament PF
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA apartament PF

As dori un raspuns de la dumneavoastra.
In cazul in care semnez un contract de vanzare cumparare pt. un apartament de la o persoana fizica care nu s-a inregistrat ca PFA si nu-mi percepe TVA, daca ulterior se va inregistra sau va fi inregistrat ca PFA, poate cere de la mine retroactiv TVA-ul? Este in drept sa ceara acest TVA de la mine? Este considerata culpa mea ca nu am platit TVA, fiindca nu aveam cui?
In concluzie, pana la urma, am nevoie de mai multe raspunsuri.
Va multumesc anticipat.
Aimee a scris:

As dori un raspuns de la dumneavoastra.
In cazul in care semnez un contract de vanzare cumparare pt. un apartament de la o persoana fizica care nu s-a inregistrat ca PFA si nu-mi percepe TVA, daca ulterior se va inregistra sau va fi inregistrat ca PFA, poate cere de la mine retroactiv TVA-ul? Este in drept sa ceara acest TVA de la mine? Este considerata culpa mea ca nu am platit TVA, fiindca nu aveam cui?
In concluzie, pana la urma, am nevoie de mai multe raspunsuri.
Va multumesc anticipat.

Autoritatile au trimis recent o nota catre Uniunea Notarilor prin care specificau in ce conditii persoanele fizice trebuie sa achite TVA pe tranzactiile imobiliare, avocatii sunt de parere ca situatia nu a fost deloc clarificata si spun ca informarea este "foarte prost scrisa".
Potrivit anuntului oficial transmis recent de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) catre Uniunea Notarilor Publici, caracterul continuu presupune efectuarea a mai mult de o tranzactie imobiliara pe an, a spus pentru DailyBusiness Marcela Bejan, notar in cadrul biroului notarial Liberalis.

Astfel, daca un proprietar vinde, in decurs de un an, doua sau mai multe apartamente noi ori terenuri, el va fi nevoit sa vireze TVA daca detine terenul sau locuinta de mai putin de 13 luni. Daca are proprietatea de mai mult de 13 luni, se considera ca a fost folosita si nu se aplica TVA la vanzare, potrivit lui Bejan.

In ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri, acestea sunt scutite de TVA daca este vorba de parcele extravilane. Cand parcela este intravilana, vanzarea poate fi scutita de TVA daca terenul este detinut de mai mult de 13 luni.
Potrivit reprezentantilor cabinetelor notariale, notarii au de-acum inainte obligatia sa-i anunte pe cei care opereaza tranzactii imobiliare de noile conditii in care se aplica TVA. Vanzatorii sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA la administratia financiara, in caz contrar considerandu-se ca este vorba de o infractiune, daca la analiza anuala a ANAF va reiesi ca ar fi trebuit sa plateasca TVA.

Nimeni nu stie exact cand ar trebui sa se inregistreze o persoana fizica ca platitor de TVA sau pe ce criterii va hotari ANAF ca o anumita persoana va plati TVA.

Situatia se va clarifica probabil anul viitor cand vom vedea cine este si cine nu de fapt obligat sa plateasca TVA, a spus reprezentantul unui birou notarial din Bucuresti care nu a dorit sa-si decline identitatea.
Kafka, frate! Altceva sincer nu pot sa spun decat cu ***.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pentru locuinte noi ancavnt ancavnt Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ... (vezi toată discuția)
Referitor la tva si impozit la vanzare terenuri intravilane (un ... GINACP GINACP Referitor la TVA si impozit la vanzare terenuri intravilane (un teren, doua, trei, etc.) de catre o persoana fizica: Cand esti platitor de TVA? (exemplu, ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)