avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de uzufruct

Sotul meu, a cumparat de la tatal sau jumate din casa cu contract de vanzare cumparare in care tatal lui isi rezerva dreptul de uzufruct viager.Este o parte din contract pe care nu o inteleg si as dori sa ma lamuresc.
Subsemnatu(sotu) cumpar ca bun propriu nuda proprietate asupra cotei de 1/2 parti din imobil, cu pretul de..., pe care l-am achitat in intregime vanzatorului si sunt de acord cu intabularea dreptului de uzufruct viager in favoarea vanzatorului. Asupra cotei de imobil cumparata instituie interdictia de instrainare si grevare in favoarea numitului(tatal sau).
As mai vrea sa precizez ca imobilul inainte sa il vanda sotului meu, era 1/2 al mamei si 1/2 al tatalui.
As mai vrea sa stiu ce drepturi are tatal si ce drepturi are sotul meu, precizez ca toate cheltuielile sunt trecute pe numele sotului de la data incheierii contractului, si casa a fost data nemobilata,fara nimic.Ce pot sa-i fac tatalui, in cazul in care vinde din casa bunuri cumparate de sotul meu, si aduce prieteni pe care ii lasa sa stea in casa si face scandaluri.Are voie sa aduca "chiriasi", si daca are cine ar trebui sa primeasca banii pe chirie din moment ce toate cheltuielile sunt pe numele sotului.
Sotul meu are voie sa gireze cu casa, sau ii trebe acordul tatalui sau?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:52, 25 Martie 2011
Nu ati precizat cui apartine cealalta jumatate din casa .
Tatal sotului are dreptul de a locui si a folosi imobilul dupa cum doreste pe timpul vietii cu conditia sa nu aduca prejudicii ,sa nu faca abuzuri. Sotul dvs. este proprietarul de drept(are nuda proprietate) asupra a 1/2 din casa .Poate vinde , ipoteca , cu respectarea dreptului de uzufruct viager , adica cu acordul uzufructuarului . El nu se poate bucura de posesie decat dupa moartea uzufructuarului .Nu poate inchiria .Sotul plateste impozitul iar uzufructuarul achita intretinerea si cheltuielile legate strict de folosinta imobilului.
daca e casatorit cu dvs , cum a cumparat ca bun propriu?
a cumparat inainte de a se casatori cu mine.
cealalta 1/2 din casa apartine mamei sotului meu, care nu este in tara si nu mai locuieste la aceasta adresa.ce se poate intampla daca uzufructuarul nu lucreaza si nu are cum sa isi achite datoriile, si de asemenea mai are datorii la cheltuielile de la gunoi pe care nu le-a achitat dinainte de a face contractul de vanzare cumparare.
sotul meu are obligatia sa plateasca aceste datorii?vreau sa precizez ca restul cheltuielilor(apa, gaz, curent) sunt facute pe numele sotului, doar gunoiul nu este trecut si a ramas tot pe numele tatalui sau.Si de asemenea eu si sotul meu stam in casa aceasta.
chiar daca nu e trecut pe numele sotului dvs obligatia de plata a gunoiului tot sotului dvs ii revine. daca socrul dvs vinde bunuri ce apartin sotului dvs acesta urma poate formula plangere penala pentru furt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa aflu marinutza marinutza buna! vreau sa aflu niste lucruri legate de uzufruct viager si nuda proprietae. Concret! tatal meu a vandut surorii si cumnatului meu o casa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ContSters61818 ContSters61818 Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema... Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta ... (vezi toată discuția)