Locuiesc la casa in Brasov, intr-un duplex cu inca o familie (suntem doua familii in cuirte). Vecinii au cumparat partea lor de casa in 2007, de-a lungul anilor au renovat casa, au modificat-o si in tot acest rastimp nu au platit NICIODATA apa, desi au consumat din plin pentru lucrarile de renovare. Abia in vara lui 2010 a locuit la adresa fiica proprietarului, insa pentru o perioada scurta, de 2 luni. Apometrele instalate la ei in casa au fost montate ULTERIOR consumului necesar renovarilor, pana la acea data consumul lor fiind inregistrat de apometrul central din curte.
Contractul de furnizare a apei este incheiat in numele vecinului, asadar facturile vin pe numele acestuia. Din ceea ce se inregistreaza pe factura, in mod normal fiecare familie ar trebui sa plateasca partea ei de consum, pe baza apometrelor individuale. Insa avand in vedere ca in toti acesti ani vecinul a venit foarte rar la adresa si ca niciodata nu si-a asumat responsabilitatea pentru consumul propriu, tot ce am putut face a fost sa trimit companiei Apa citiri fictive - in sensul ca nu am trimis indexul real de pe apometrul din curte, ci unul estimat de mine pe baza consumului meu, diferenta dintre indexul real si cel dat de mine fiind exact cantitatea de apa consumata de vecini si pe care nu au platit-o niciodata.
In luna decembrie cei de la Apa au venit sa schimbe contorul si cu aceasta ocazie au constatat o diferenta semnificativa intre ultima citire trimisa catre ei si cea constatata la fata locului. Prin urmare au calculat aceasta diferenta si a rezultat o factura de 423 RON, din care, de fapt, consumul meu corespunde unei valori de 24 RON. Restul reprezinta consumul vecinilor.
De cateva luni incerc sa ajung la o intelegere atat cu vecinii, cat si cu compania Apa in asa fel incat sa se rezolve aceasta situatie. Cei de la Apa refuza sa faca citiri pe baza apometrelor din casa (oricum ar fi inutil avand in vedere ca vecinii si-au montat apometrul DUPA ce au consumat), vecinul refuza sa plateasca si avand in vedere ca situatia ma afecteaza in mod direct pentru ca sunt singura care locuiesc la adresa, nu am altceva de facut decat sa achit factura. Daca nu o voi face, intr-adevar cei de la Apa il vor urmari pe vecin pentru a o achita, insa pentru ca el nu locuieste la adresa nu il va afecta taierea apei. Asadar situatia ma obliga sa achit factura desi nu imi apartine consumul... in plus este clar ca nu imi voi recupera niciodata acesti bani.
Am insistat de mai multe ori la cei de la Apa sa efectueze bransarea separata pentru ca nu vreau in ruptul capului sa mai trebuiasca vreodata sa platesc pentru consumul altora, asadar vreau neapara separare completa. Mi s-a spus ca acest lucru este imposibil: “Problemele prezentate de către dumneavoastră constituie probleme interne şi nu pot fi rezolvate de către Compania APA Braşov S.A. care nu are competenţa de a interveni în relaţiile de administrare şi gestionare a consumurilor comune între locatarii/proprietarii unui condominiu. […]
Totodata mentionam: modalitatea de calcul a consumului apă-canal în funcţie de gradul de dotare şi confort al apartamentului este o problemă internă care trebuie soluţionată în exclusivitate de către toţi proprietarii din imobilul dumneavoastră. […]
Intelegem ca aveti probleme cu vecinii, dar momentan nu se aproba separari la persoane fizice care locuiesc intr-un condominiu.Aceste separari sunt sistate din anul 2004. Legea 241/2006 prevede un singur bransament un singur utilizator.”
Am expus pe larg acest caz deoarece as dori sa stiu ce instrumente legale am de a-i obliga pe cei de la Apa sa faca bransament individual si ce instrumente legale am de a-I determina pe vecin sa isi asume responsabilitatea pentru consumul de apa pe care nu l-a platit? Fiind fost politist si avand o fiica avocat, vecinul are o atitudine sfidatoare si aroganta, insa acest lucru nu ma opreste de la a dori sa merg mai departe sis a rezolv aceasta situatie odata pentru totdeauna. Sunt un om rezonabil, cu multa rabdare si intelegere, insa acestea nu mi-au fost niciodata de folos in discutiile cu vecinul, care ma expediaza scurt de fiecare data cand abordez acest subiect cu el.
Cer sfatul dumneavoastra si am speranta ca exista o solutie pentru acest caz. Chiar si daca nu reusesc sa-mi recuperez banii de pe factura, cel putin as vrea sa ma asigur ca cei de la Apa imi fac bransare separata si ca pe viitor nu ma voi mai lovi de asemenea probleme.
Cred ca trebuie sa insistati la furnizor. Poate discutati cu directorul general, cu directorul tehnic sa cu juristul furnizorului si gasiti o solutie.
Printre solutii propuneti acestora sa ramaneti singurul bransat pe acel apometru general si sa taie conducta catre ceilalti. Cand ceilalti vor avea nevoie de apa sa fie nevoiti sa ceara acceptul furnizorului, sa incheie contract separat sau sa se faca act aditional la contractul dumneavoastra. Asa vor avea nevoie de acceptul dumneavoastra pe care-l dati in anumite conditii.
O alta varianta ar fi ca furnizorul sa accepte un alt bransament numai pentru dumneavoastra, situatie in care va obligati sa suportati singur costurile efectuarii acestuia.
O alta varianta ar mai fi sa va reinoiti contractul actual cu furnizorul, dar la semmnarea lui sa fie invitati si vecinii dumneavoastra. Sa se stipuleze mai clar in contract obligatiile fiecaruia, modul de gestionare al consumului, eventual prin stabilirea unui consum lunar prestabilit pentru fiecare si regularizarea consumului prin citire odata la 6 luni. In acest mod indiferent de consum fiecaruia i se va factura si va plati lunar o suma, fara riscul de a se acumula debite mari catre furnizor.
Incercati!
Buna seara, raspund cu intarziere deoarece am avut probleme cu laptopul si timp de cateva zile nu am avut acces la internet. Multumesc mult pentru raspuns si pentru sfaturi. Voi solicita o audienta la directorul Apa Brasov si sper sa reusesc cumva sa gasesc impreuna cu acesta o solutie in ceea ce priveste aceasta problema.
buna ziua,
intamplator am si eu aceeasi problema ca a dumneavoastra si intampin aceleasi refuzuri din partea operatorului - al meu e Apa Nova din Bucuresti. Va rog sa-mi spuneti daca ati primit avizul tehnic pt executarea unui bransament doar al dumneavoastra si daca ati reusit sa-l executati.
va multumesc
Am o problema cu Apa Brasov, Locuiesc la bloc (apartament) si pana acum 4 ani plateam separat factura de apa, prin citirea contoarelor personale. De 4 ani, platim ambele scari laolalta, iar de anul acesta ne obliga sa ne facem asociatie. Cheltuieli in plus pentru nebunia celor de la APA BV, - cheltuieli cu asociatia, - cheltuieli cu contabilitate etc. Blocul nostru plateste separat tot (gaz, gunoi, toti avem centrale proprii) de dragul companiei apa , acum suntem obligati sa avem asociatie , exclusiv pentru factura de apa. Suntem somati , in caz contra vor sista apa. Cum au facut acum patru ani (cand au sistat apa, ca sa nu mai platim pe apartament, ci pe bloc) Pot sa-l dau in judecata?!?
Din punctul meu de vedere am fost persoana fizica, si nu mi se pare corect ca Compania Apa sa faca legea lui cu locatarii.