Am o intrebare: am o constructie noua pe un teren care se afla in apropierea unui canal. Aveam cumparate 3 rabe de pamant pentru nivelarea terenului iar vara trecuta angajatii primariei au intrat cu utilajele pe terenul meu fara a ma intreba pe mine sau rudele (eu nefiind in zona inacea perioada). Mi-au luat tot pamantul de acolo, stricandu-mi terenul si mi l-au dus la canal pe motiv ca ii inunda pe vecinii mei . Am discutat cu primarul si el spune a fost caz de forta majora si in astfel de cazuri are dreptul sa-mi darame si casa. Este posibil asa ceva? Casa este construita legal, am toate avizele necesare, cum pot recupera eu pamantul pe care-l aveam acolo, sa chem primaria in judecata, as avea castig de cauza?
chemati Primaria in instanta , prin primar, si cereti daune pentru prejudiciul produs. in opinia mea nu este forta majora ci utilitate publica si erau obligati sa va despagubeasca.
Ce distanta ramane intre canal si hotarul dv? Daca hotarul dumneavoastra este exact la malul apei, si pamantul era pus chiar acolo, au dreptate. Binenteles ca a existat si revointa din partea lor sa va comunice eliberarea zonei. Cursurile de apă şi pînza freatică din mai multe terenuri nu pot fi deviate sau manipulate de proprietarul oricărui teren astfel încît cantitatea sau calitatea apei să fie modificată în dezavantajul proprietarului unui alt teren. Proprietarul terenului inferior nu poate împiedica în nici un fel curgerea firească a apelor provenite de pe terenul superior. Dacă curgerea apei de pe terenul superior cauzează prejudicii terenului inferior, proprietarul acestuia din urmă poate cere autorizarea instanţei de judecată de a face pe terenul său lucrările necesare schimbării direcţiei apelor, suportînd toate cheltuielile aferente. La rîndul său, proprietarul terenului superior este obligat să nu efectueze nici o lucrare de natură să agraveze situaţia terenului inferior. Iar in ce priveste casa, nu cred ca este cazul de forta majora doar daca lucrarile care pot fi facute pe terenul dumneavoastra sunt de interes national (autostrazi, aeroporturi, cale ferata etc). Incercati pe cale amiabila recuperarea pagubei produse daca aveti nevoie neaparat de acel pamant in alta parte, dar intr-un proces va garantez ca nu aveti castig de cauza. Dupa cate stiu exista si o lege a amenajarii cursurilor de apa unde proprietarii de teren cu hotarul pe malul apei sau chiar pe luciul apei nu pot ingradii pana la mal. Trebuie pastrat un culoar de 2 metri drum de acces pe langa cursul apei sau al lacului.
Se da in judecata comuna prin primar pentru abuz de drept in exercitarea atributiunilor.Trebuiau sa va anunte, chiar daca ar fi avut dreptate.Faptul ca v-au luat un bun, (cele 3 rabe) nedespagubindu-va, presupune violare de domiciliu(patrunderea fara voia d-voastra pe proprietatea d-voastra) si infractiunea de sustragere si samavolnicie impotriva avutului privat(cod penal-art.208-221)
Canal ape pluviale
sermit
Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare:
Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)