avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare legata de partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare legata de partaj

Buna ziua ,
Am si eu o mica intrebare legata de o mostenire si un partaj.
In discutie sunt 2 case si un teren , bunicul meu a facut acte mamei mele si mie ( mama fiind nora lui si mama era inca casatorita cu tata ) . Bunicul a pus o casa pe numele meu cu teren aferent de fapt 5/8 din ea pentru ca 3/8 avea bunica si automat a mostenit tata. si alta casa a pus 1/2 pe numele meu si 1/2 pe numele mamei mele. Mama era inca casatorita ca tata. Actele cred ca au fost facute undeva prin 1994. Pana acum tata nu a facut partajul cu mama si ar vrea sa il faca acum . Intrebarea mea este , partajul se poate prescrie cumva in situatia de mai sus ? El are dupa bunica 3/8 dintr-o casa si teren si ma gandesc ca dupa partaj ar mai putea obtine inca 1/2 din jumatatea mamei , este corect ? Eu am fost in ingrijirea mamei mereu si el nu a fost interesat pana acum nu mi-a platit pensie alimentara dar acum s-a trezit ca vrea si el partea lui. Exista vreo cale de a anula partajul sau indiferent ce se va intampla el va lua jumatate din ce are mama in urma partajului ?
Multumesc anticipat ,
Cel mai recent răspuns: CrashOverride , utilizator 21:22, 26 Martie 2011
Am uitat sa mentionez ca bunicul meu a vandut catre mine si mama partea lui prin act de vanzare cumparare. Multumesc
tatal are dreptul sa ceara partajul bunurilor "cumparate " in timpul casatoriei. partajul e imprescriptibil ( doar uzucapiunea de 30 de ani, poate impiedica un partaj)
mama poate cere atribuirea casei si plata sulta catre fostul sot. daca mama dovedeste ca a intretinut ( numai impreuna cu dvs) casa, ati adus imbunatatiri si ati platiti singure impozit pt casa, aceasta sulta va fi destul de mica.
ma gandesc ca e mai bine sa faceti partajul, decat tatal sa atace actele de vanzare dupa decesul bunicului
in acelasi fel puteti iesi si dvs din indiviziune pe casa ce-o aveti in comun cu tatal.
in privinta pensiei datorate,aceasta nu se compenseaza cu dreptul de proprietate mama trebuia sa ia masuri pt a primi acesti bani, cat tata ii datora.
fiind majora, va puteti actiona singura in judecata tatal daca nu ati implinit 26 de ani si studiati la zi
Va multumesc pentru raspuns.
Bunicul meu a facut act de vanzare cumparare catre mine cu o suma mai mica decat valoare reala de la momentul respectiv a imobilului , iar mamei i-a vandut cu clauza de intretinere . Bunicul meu a decedat la un an dupa ce a facut actele , credeti ca se poate ataca acest act facut mamei invocand spre exemplu ca nu s-a respectat clauza de intretinere ( desi nu e cazul ) iar actul facut catre mine cum ca ar fi o valoare mai mica decat pretul real ?
Multumesc anticipat din nou
actiunea in partaj este imprescriptibila. aveti dreptate, tatal dvs va lua 1/2 si din partea mamei dvs.
avand in vedere cele precizate, tatal nu mai e in termen pt a ataca actele

Alte discuții în legătură

Ce pot face in situatia aceasta... ContSters118604 ContSters118604 Buna seara. Am o nelamurire,poate este cineva care ma poate ajuta. Mama mea si-a facut o casa pe terenul parintilor cu mult timp in urma cand nu se puteau face ... (vezi toată discuția)
Mama dorește să am grijă de ea și să rămân în casa părintească. doresc să îmi despăgubesc cei trei frați, dar unul dintre ei nu acceptă bani pentru partea lui, cum îl pot obliga? Desy99 Desy99 Suntem 4 frati si mama. Tatal a murit acu 10 ani. Avem fiecare certoficat de mostenitor cu cota din casa ce ne revine fiecaruia. Acum mama vrea sa raman eu in ... (vezi toată discuția)
Succesiune loredana2009 loredana2009 Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, ... (vezi toată discuția)