avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, are 2 frati (care traiesc)
Tata a mostenit de la parintii lui (fara acte) niste terenuti pe unul a fost construita o casa in care am crescut noi.
De asemenea parintii mei au cumparat o casa cu clauza de intretinere de la niste batrani care inca sunt in viata - ACEST BUN INTRA IN SUCCESIUNEA TATALUI MEU?
Cum trebue sa procedam cu aceste 2 succesiuni?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: catalinel , utilizator 17:11, 2 Aprilie 2009
Actiunea dvs. are patru capete de cerere si chemati in judecata si pe fratii tatalui dvs. pentru ca instanta sa constate deschisa succesiunea bunicului , bunicii si a tatalui dvs. , deci trei succesiuni si un alt capat de cerere prin care sa se constate ca autorul dvs. a edificat si este proprietar asupra unui imobil casa de locuit pe terenul coproprietate .Acest ultim capat dee cerere este intemeiat in baza art. 480 raportat la art. 492 Cod Civil.E a actiune mai complexa dar se rezolva .
scuze , ca dvs. ca si mostenitori sunteti coproprietari asupra imoilului casa de locuit edificata de autorul dvs. pe terenul coproprietate .Si , sigur ca in masa succesorala intra si imobilul dobandit de tatal dvs. cu clauza de intretinere , urmand ca dvs, in calitate de mostenitori sa prestati in contnuare intretinerea .
As mai vrea o lamurire.

Imobilul (casa + teren) dobandit de parintii mei in timpul casniciei lor a fost trecut numai pe numele mamei. In aceasta situatie acest bun intra in succesiune? (intreb acest lucru deoarece notaru la care am fost ne-a spus ca acest bun NU intra in succesiune - mai ales ca este cu clauza de intretinere si noi fratii o sa-l impartim intre noi dupa moartea mamei. Este norma sa se intample asa?)

Va multumesc mult, astept cu nerabdare raspunsul d-stra.
Daca parintii dvs. erau casatoriti la momentul in care au cmparat imobilul c teren , cu clauza de intretinere sigur ca o cota de 1/2 constituie masa succesorala .Nu are importanta ca a fos trecuta doar mama dvs, in actul de vanzare cumparare.Dar vorbim de act de vanzare cumparare , nu ? Daca eeste un contract de donatie atunci lucruruile se schimba.
Va multumesc pt toate raspunsurile.

Daca nu bagam in succesiune acest iImobil (casa + teren) cumparat cu contract de vanzare cumparare cu c;lauza de intretinere, de parintii mei in timpul casniciei lor care a fost trecut numai pe numele mamei, SUNT PROBLEME???

VA MULTUMESC MULT.

Alte discuții în legătură

Mostenire, donatie sau vanzare-cumparare ioti ioti Buna ziua, am o problema destul de complicata la care am nevoie de ajutor: prima data sa va fac o mica schema a familiei ca sa va puteti da seama despre ce e ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)